0

Н ай-сетне хеликоптерът-въздушна линейка дойде у нас, но няма да го ползваме на 100%.

ДОЖИВЯХМЕ! Първата въздушна линейка каца у нас

ДОЖИВЯХМЕ: Идва медицинският хеликоптер!

Машината излетя от Италия в сряда сутрин и в ранния следобед в четвъртък се приземи на авиобазата на "Гранична полиция".

Той ще транспортира пациенти от една болница към друга. По въздух ще се пренасят кръв, кръвни продукти, органи за трансплантация и дори лекарства, обясни премиерът Денков, информира NOVA.

От думите му стана ясно, че до 2026 г. страната ни ще закупи общо шест хеликоптера с европейско финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

Първите три машини ще дойдат още през 2024 година - един в края на януари, втори в края на юни и третият - през декември, както вече съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков. Останалите два идват пред 2025 и 2026 година.

От думите му стана ясно и че застраховката за тази година е осигурена. Проектът стартира през 2020 г., неговият бюджет е 22 млн. лв.

През първата една година хеликоптерът следва да лети само по светло, или 30 мин. преди изгрева и 30 мин. след залеза. Това е изискване на Европейския регламент за авиационна дейност.

Планинската спасителна служба няма да може да използва вертолета за издирване на пострадали. Ще може да се използва само за транспортирането им до лечебни заведения.

Обхватът на хеликоптера е с радиус от около 200 км от София по права линия. Предвидено е машините да бъдат така разположени, че териториите да се припокрива поне от две машини. 

Официалната церемония по пристигането на машината ще се проведе на Авиобаза „Враждебна“ в петък. Първата ни въздушна линейка ще домува именно на „Враждебна“.