0

Е кскурзии с включен полет и хотел до Рим, Париж или Виена само за 100 евро на човек предлагат туроператори за пътувания до края на тази година. Есените месеци са предпочитани от туристите за градски почивки, тъй като пътуващите са значително по-малко, а този период времето е още благоприятно за разходки на открито и разглеждане на забележителности.
От 100 евро тръгват и двудневните екскурзии със самолет до Рим. В цената е включен полет в двете посоки с ръчен багаж, както и две нощувки в хотел. В сумата обаче не влиза закуска и изхранване. Датите на пътуването са за началото на декември, като уловката е, че са през седмицата. С 10 евро отгоре или за 110 евро на човек е офертата за Париж. За 127 евро на човек пък може да се включи и закуска в хотела. На сходна цена се предлага и Барселона. За 120 евро може да посетите испанския град с включени две нощувки в хотел без закуски. Офертата е за периода в началото на декември.

Намаления

Есените месеци са и периодът, в който се правят големи намаления от авиокомпаниите. Нискотарифните авиопревозвачи вече предлагат цени, тръгващи от 20 лева за полети в Европа в края на ноември. Между 20 и 50 лева струват билетите за самолет за пътуване през ноември от София до Мюнхен, Неапол, Милано, Париж, Рим, Хамбург, Барселона и други. Сумата е само за билета, без включен багаж. Полетите за връщане от тези дестинации обаче започват от 60-80 лева. Ниски цени за пътуване до 12 държави в Европа предлага друга авиокомпания. Билетите до Бари струват 13 евро, а до Нидерландия стигат до 32 евро. Намаления има към Обединеното кралство, Ирландия, Германия, Италия, Унгария, Словакия, Белгия, Румъния и други.


В периода от 1 до 15 октомври и „България Еър“ предлага промоционални условия за пътешествениците в икономична класа по три от директните си линии - Париж, Амстердам и Рим. Промоцията важи за всички пътувания до и от посочените дестинации, започнали до 31 март 2024 г. Всеки закупен билет в икономична класа включва 10 кг ръчен багаж, дамска чанта или лаптоп, безплатен кетъринг на борда с топли и студени напитки, вода, сандвич и шоколадче, както и безплатен check-in.
Париж е една от най-добрите дестинации за туризъм в Европа, подходяща по всяко време на годината. Само през октомври за полет до френската столица цените започват от 99 евро за еднопосочно пътуване. 109 евро пък са билетите до Амстердам. Там могат да се видят прочутият музей на Ван Гог, Кралският дворец, къщата на Ане Франк или музеят с восъчните фигури на Мадам Тюсо. Амстердам може да ви предложи още вълнуваща разходка с лодка по каналите, исторически и бизнес център и много неоткрити атрактивни локации. Еднопосочните билети пък до вечния град Рим започват от 79 евро, като има 4 пъти в седмицата самолет за Италия.

Такси

Евтиният вариант за пътуване в Европа през есента обаче е за по-непретенциозните пътници. Тези, които не могат да поберат нещата, които им трябват за двудневен престой в една малка раница, ще трябва да платят в пъти повече, ако искат да вземат и куфар. Куфарът, който се чекира, излиза в пъти по-скъпо от цената на самия полет. Така например ако пътувате без багаж до Болоня, цената на билета в двете посоки за двама възрастни е 84 евро, а с багаж и места на борда сумата набъбва до 209 евро. Авиокомпаниите вече искат допълнителни суми както за малък куфар на борда, така и за чекирания, който го получават, след като слязат от самолета. Също така се таксува и място на борда. Цените започват от 8 евро на човек в посока.

Евродепутати гласуват в сряда:

Еднакви правила за ръчния багаж

Правилата за ръчния багаж на авиокомпаниите да бъдат уеднаквени. Това предвижда текст, който да бъде гласуван в сряда в Европарламента. В мотивите за искането евродепутатите изтъкват, че авиопревозвачите в момента имат различни правила за размер и ценови структури за ръчен багаж, което може да доведе до „объркване, неудобство, по-неудобно пътуване, закъснения и понякога спорове между пътници и служители на авиокомпаниите“. Скритите такси за багаж правят невъзможно за пътниците да сравняват по прозрачен начин наличните възможности и да вземат информирани решения, поради което са необходими хармонизирани правила на ЕС.
Евродепутатите подчертават, че при преразглеждането на действащото законодателство на ЕС в областта на въздухоплавателните услуги комисията следва изцяло да приложи решение на Съда на ЕС, съгласно което авиокомпаниите не трябва да таксуват добавка за ръчен багаж. Идеята е да се въведат разумни изисквания по отношение на теглото и размерите.