Л ятото е времето на плодовете и зеленчуците и както изглежда, ще можем да си ги позволим в по-голямо количество, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Спадат цените на базисни зеленчуци, макар и с малко.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, продължава да спада, макар и минимално, и тази седмица - с 0,986 на сто до 2,229 пункта. Равнището му в началото на годината беше 2,316 пункта.
Оранжерийните домати
Тази неизменна съставка на най-обичаната салата – шопската, поевтинява с 0,17 на сто и доматите се продават по 2,93 лева за килограм в края на седмицата.
Оранжерийните краставици
Все още този зеленчук също се отглежда на закрито. Цената му пада с 0,81 процента и те се купуват по 2,40 лева за килограм.
Кравето сирене
То отстъпва с 0,04 на сто и се търгува по 11,04 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се купува с 0,16 на сто по-ниско - по 17,26 лева за килограм.
Олиото
Неизменната подправка за салатата също понижава стойността си - с 0,13 на сто и се продава по 3,19 лева за литър в пластмасова бутилка.
Поевтиняват и още няколко базови продукта:
Цената на ориза, лещата и фасула също спада с 02-07%. Брашно тип 500 се продава с 0,03 на сто по-евтино по 1,36 лева за килограм, а Цената на захарта пада с 0,05 на сто до 2,39 лева за килограм в края на седмицата. Яйцата (размер М) поевтиняват с 0,01 на сто и се купуват по 0,33 лева за брой на едро.
Леко се покачва цената на пилешкото и маслото – съответно с 0,15 на сто до 6,63 лева за килограм и с 0,07 на сто до стойност 2,66 лева.за 125 грама.