0

И зяли сме над 800 тона салам с овчи обрезки за говеждо. Месото е доставено от Испания и е вложено като заместител, защото е по-евтино. Скандалната новина съобщи Симеон Караколев, шеф на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) по време на форум за качеството на българското месо в БТА. Домакин бе сдружение „За достъпна и качествена храна“ с шеф Андрей Велчев. Присъстваха представители  на контролни органи КЗК, КЗП, хранително - вкусова промишленост и браншовици от сектора на овцевъдство и говедовъдство. 

Караколев  се позова на справка за доставката на овчето от Агенцията по храните, на която случайно е попаднал. Не зная дали сте видели колбаси от овче месо на пазара, защото на никакъв етикет не е описано като такова.

Луканка

Симеон Караколев заяви, че контролните органи могат да проверят откъде е влязло месото и като какъв вид е излязло. Накрая може да се окаже, че на изхода е описано като свинско или говеждо, иронизира той. Браншовиците обвиниха в неефективен контрол институциите и безнаказаност за нарушителите. Светла Чамова от Хранително-вкусовата промишленост допълни, че наказанията у нас са меки.

Симеон Караколев съобщи, че кланицата, която фалшифицира БГ печатите на  македонски агнета около Великден, не е наказана.

Михаил Михайлов от говедовъдната асоциация посочи, че в Гърция най-голямата мандра е глобена с 250 хил. евро, понеже в сирене са сменили козето с краве мляко. Татяна Николова от Агенция за храните уточни, че глоба за такова нарушение у нас е между 2 и 4 хил. лв.

60% е дефицитът на българско месо, обяви Михайлов и допълни, че в елитната ни луканка вече се влага румънско телешко. Той добави, че в Румъния и особено в Гърция има инвестиционни програми за производство на телешко, а нашето месодайно говедовъдство е без помощи. Съседите, които купуваха меса от нас, ще ни продават тяхно, каза той. Браншовиците посочиха, че липсата на родни суровини важи за всички сектори на храните и обвиниха за това силното лоби на преработвателите, липса на политическа воля и корумпирана съдебна система. Те поискаха храните по БДС да са само с български меса, мляко и зеленчуци.