0

„Ако не получим парите по украинската помощ до 15 октомври, излизаме на протест.“ Това обяви Цветан Цеков, председател на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци", пред „Телеграф“.

Той добави, че е малко вероятно да има финансов ресурс, с който да бъде платена обещаната помощ, коментира Цеков. Това стана ясно, след като Министерският съвет одобри 200 млн. лв. за фермерите.

Незачитане

На 30 септември, когато сметките на земеделците останаха празни, Илия Проданов, шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), и Симеон Караколев, на Националната асоциация на овцевъдите, предупредиха, че може да излязат на протести.

След съобщението на МС двамата заявиха, че ще обявят действията си след разговор с министрите на финансите и земеделието Людмила Петкова и Георги Тахов. „Един от основните проблеми е начинът, по който се отнесоха с нас.

До последно нямаше индикации, че на 30-и парите няма да бъдат преведени. А всеки от земеделците си е направил сметки и е предвидил дейности, като е включил получаването на тези средства, като не е търсил други възможности“, коментира Илия Проданов пред „Телеграф“ малко преди срещата.

Той добави, че въпреки подписания меморандум бюджет 2025 г. да се обсъди с фермерите такава покана те не са получили. Едно от исканията на земеделците е средствата за украинската помощ 300 млн. лв. да бъдат предвидени в бюджета. Друго е акцизът за горивото да бъде включен не в ограничен, а в пълен размер, както вече правят съседните страни.

Земеделците искат да бъдат предвидени и допълнителни 40 млн. лв., с които държавата да допълни 11 млн. евро, които ЕК отпуска на българските фермери от кризисния резерв заради суша, градушки и пожари.

Фермерите ще получат пълния размер на украинската помощ от 352 млн.лв. , съобщиха от МЗХ в края на деня.