0

В одещите европейски фондови борси отбелязаха значителни понижения на основните си индекси в първия работен ден от седмицата. Това става на фона на продължаващия срив на акциите на технологичните фирми, както и на поевтиняване на ценните книжа на редица финансови компании, предаде Ройтерс.

Инвеститорите избягват по-рисковите активи на фона на опасенията на пазарите, че икономиката на САЩ може да изпадне в рецесия, посочва Ройтерс. 

Книжа

Ценните книжа на технологичните компании продължават да поевтиняват, като губят средно 5 на сто от стойността си. Компаниите от финансовия сектор също търпят срив. Акциите на банките губят средно 4,2 на сто от борсовата си цена, а тези на другите компании за финансови услуги са с 3,6 на сто надолу само в предиобедната търговия в понеделник. 

„Финансистите осъзнаха, че преките ефекти от изкуствения интелект ще се видят едва след време. А досегашният бум на фондовите пазари дойде именно от изкуствения интелект“. Това коментира специално за „Телеграф“ финансовият експерт и анализатор Бисер Манолов. Според него важен фактор за сегашното състояние е пазарът на труда в САЩ, който също охладнява.

Предстои неочаквано забавяне на реалната икономика, посочи Манолов. Според него е възможно Федералният резерв да се намеси с техническо намаление на лихвения процент. Но инфлацията все още остава над изискуемата от 2 процента.

Българската икономика е експортно ориентирана, което означава, че можем да очакваме намаление на износа, прогнозира Бисер Манолов. Той смята, че сегашното състояние на световните финанси е като „перфектна буря“ - имаме забавяне на икономиката, високи лихви и геополитическо напрежение, категоричен е финансистът.

Реакция

Разпродажбите, обхванали световните пазари, застигнаха вчера и Българската фондова борса (БФБ), като основният индекс SOFIX се понижи до най-ниското си ниво от 24 юни 2024 г. насам. Към 13:15 ч. бенчмаркът е бил на най-ниско ниво от 13 май тази година.

Оборотът от търговията с български книжа надвишава 1,1 млн. лева, а от търговията с чуждестранни книжа – 361,2 хил. лева.

Основният индекс SOFIX губи 2,8% до 842,28 пункта, като към 13:15 часа бе отчел стойност от 832,88 пункта.