1

Г лад за стругари има в цялата страна, показа проучване на „Телеграф“. Сериозен е дефицитът на кадри, които могат да работят на универсален, обикновен струг, разказаха от фирми за стругарски услуги. В София заплатата за тези специалисти достига до 2000 лв., а в останалите градове надницата е между 1000 и 1500 лв.

Специфики

В момента повечето кадри могат да работят на струг с цифровото програмно управление или с ЦПУ, но не и на универсален, разказаха от бранша.  ЦПУ-тата се използват при операции, които имат голяма повторяемост. Става дума за елементи и части, които трябва да се изработят в хиляди бройки. Универсалните стругове могат да правят малки количества партиди и те да бъдат различни като детайли. При ЦПУ-то отнема много дълго време да се настрои програма от специалист, който я пише и я въвежда. При универсалния струг това не е необходимо, разказаха специалисти. Кадрите, които могат да работят на него обаче, са прекалено малко в България. Повечето са на пенсионна възраст. Заради това търсенето е голямо, но намирането е изключително трудно, допълниха от бранша.

Производства

“Ако от някой сервиз ни поискат част за кола, която вече не се внася в България, най-бързият начин да я изработим е на универсален струг. Имаме обаче само един колега, който може да работи на него. Ако такава част трябва да се направи на ЦПУ, това ще отнеме доста време, защото машината трябва да се програмира“, разказаха от дружество за стругарски услуги. И допълниха, че дефицитът на кадри удря производства на уникални елементи, детайли и части в различни сфери.

Условия

Една от основните причини професията да е търсена, но нежелана, са неблагоприятните условия на труд.  „Младите хора вече нямат интерес към нашата професия. Работата е тежка физически, необходимо е работно облекло. Самите стругове в повечето случаи са в големи халета, които не са отопляеми. Младите предпочитат работа в офис, на топло, без да се цапат“, споделиха още стругари. Професията ни е на изчезване, подчертаха те.