0

А ргументите, които използват зърнопроизводителите, за да протестират срещу вдигането на забраната за внос на зърно от Украйна, са напълно несъстоятелни. Това каза премиерът акад. Николай Денков пред журналисти след участието си в предаването „Седмицата“ по Дарик.

Денков беше категоричен, че връзката се къса от страна на недоволните, които първо са отказали среща със земеделския министър Кирил Вътев, а после и със самия него.

„През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания- незабавно да се случи това, ако не го направите, ще блокираме държавата. Аз с терористи не преговарям", каза Николай Денков.

„Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата, при положение че държавата дава над 2 млрд. лева, не може да се отнася с пренебрежение към европейските изисквания, при положение че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства“, каза още премиерът.

Според него след като политически партии са обявили подкрепата си за протеста на зърнопроизводителите, те радикално са променили подхода си и вече няма дори опит за дискусия.

Премиерът потвърди поканата си към организациите в земеделието за диалог по конкретните проблеми в сектора, съобщиха от правителствената пресслужба. „Пътят е ясен – това е пътят на преговорите. Трябва да седнем на масата, за да обсъждаме конкретно сектор по сектор, продукт по продукт какви са проблемите“, посочи акад. Денков. 

Премиерът изтъкна, че лично е разговарял с украинския си колега Денис Шмигал за вноса на продукти от Украйна, се допълва в съобщението. Преговори са водени и между Европейката комисия и Украйна. В резултат Киев е поел ангажимент да наложи временни ограничения при износа на селскостопанска продукция, като се съобрази с всяка държава, така че да не наводни съответния чужд пазар с излишни стоки.

Министър-председателят беше категоричен, че няма как българският пазар да бъде затворен за продукти от Украйна. Светът върви към това да има обмен на стоки, изтъкна акад. Денков. Той добави, че правителството работи в интерес на българските граждани – за по-ниска инфлация и да не растат цените на храните. „Инфлацията със сигурност ще бъде по-ниска, ако ние имаме свободен пазар“, заяви премиерът. „България трябва да гледа националния си интерес, своите проблеми - трябва да ги дефинира точно със съответните браншови организации и да преговаря с Украйна как тези проблеми да бъдат решени“, добави още министър-председателят.