0

1000 лева разлика в средната заплата на столичани и пловдивчани. Това сочат данните от информационния бюлетин на Министерство на труда за четвъртото тримесечие на 2023 г. 

За този период средната месечна работна заплата на столичани е била 2900 лева. Очаквано, там живеят хората с най-големи доходи от трудова заетост. Следват областите Варна, Враца, Софийска област и Стара Загора, където средномесечното възнаграждение е над 1900 лева, става ясно още от бюлетина. В Пловдивско пък хората са се трудили средно за 1830 лева. Така излиза, че ножицата в заплащането между столицата и втория по големина град е над хилядарка. 

Все пак, от министерството отчитат, че трудовите възнаграждения в Пловдивска област са нараснали с 13 на сто за една година /четвърто тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г. Почти колкото в София, Стара Загора, Смолян, Перник и Кюстендил. От години обаче Пловдивско въобще не е в топ 5 по заплати и въпреки, че има ръст в заплатите, базата все още е ниска. 

От доклада става ясно също, че 34% от работещите българи, или около 1/3, имат месечни доходи от труд над средното за страната. За четвъртото тримесечие на 2023 г. показателят е в размер на 2123 лева. Едва 5.3 % от тях обаче се радват на официална заплата, която гони 5 бона.

Това са заетите в икономическа дейност „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения“. За последното тримесечие на миналата година средната работна заплата там е била 4852 лева. Още около 1.3% от всички работещи пък се подписват средномесечно срещу 3 278 лева. Те са заети в икономическа дейност в „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“. Над чертата остават и заетите с финансови и застрахователни дейности /средна заплата от 3086 лева/ и хората в добивната промишленост /средно 2797 лева/, учители и ангажирани в образованието /2526 лева/ и лекарите /2185 лева/ и др. 

На другия полюс – под средната работна заплата, се трудят двойно повече – 66 на сто от всички работещи у нас.

*Източник: Марица