0

П родават кайма със смлени кости. На находката се е натъкнал жител на София, а историята пред „Телеграф“ разказа председателят на сдружението "За достъпна и качествена храна" д-р Андрей Велчев, към когото се е обърнал за помощ потърпевшият. 

Сигнал

Потърпевшият изпраща сигнал до организацията, в който пише, че в периода между 3-7 януари си купува прясна кайма „Стара планина“ на цена от 16 лева. „След като я сготвих, се оказа, че в месото има значително количество смлени кости с големина над 5 мм. Тази кайма се купува за хранене на дете. Моля да апелирате магазините да си вдигнат качеството“, пише попареният. От страна на организацията случаят е придвижен и очакват отговор от обекта, в който е закупена каймата. 

Друг случай е със салам, който беше с червени петна. „Това означава, че има някаква грешка в технологичния процес“, каза д-р Велчев. Той уточни, че заради откритото нарушение БАБХ е санкционирала производителя. По отношение на вкуса на саламите експертът заяви, че индустрията върви с по-бързи темпове и не дава възможност на хората да се адаптират с новите и ако утре им се продаде салам без месо, те няма да усетят промяната.  

Топли точки

Потребители са притеснени и от качеството на продаваните продукти от т.нар. топли точки с меса от типа кюфтета, кебапчета, руло „Стефани“ и други стандартни продукти, приготвени от смляно месо. “Продават се продукти, които са с изтекъл срок на годност. Тогава обаче е трудно проследимо“, заяви д-р Андрей Велчев и добави, че има отлив от покупки от тези места.

Д-р Велчев коментира, че купувачите се съмняват, че по този начин се реализират изостанали в хладилните витрини стоки като кюфтета, кебапчета, пилета. Друга причина да се избягва покупката на готови кюфтета и кебапчета е поради безпокойството, че те са пълни с ароматизатори, оцветители, сол и т.н.

Освен това сред находките на клиентите са и пилета, които имат странен цвят или вкус, който не може да бъде усетен преди покупката им и достигането до трапезата. „След като евтиното сирене беше предлагано като скъпо, такава тенденция се наблюдава и при месните продукти, най-вече при тези, които се продават като кайма“, алармира председателят. Той препоръча на хората, които искат да консумират кайма, да мелят на място месото, за да са сигурни в това, което купуват.