0

З аради опустошителните пожари, продължили близо две седмици в Гърция, страната ще компенсира българите и останалите туристи, които евакуира, както и обсъжда компенсации за тези, които имат резервации за почивка в южната ни съседка.

Журналистът Лъчезар Вълев коментира, че вероятно това ще се случи през държавни фондове, предаде Инвестор.

Вълев отбеляза, че положението след пожарите започва да се овладява и в разгара на летния сезон страната ще има предизвикателството бързо да се възстанови и да завърши успешно летния туристически сезон, който е важен за гръцката икономика. Най-силно засегнатата област от пожарите е Магнисия, но има и сериозни огнища в Северна Гърция и на остров Родос, каза той.

И обърна внимание, че проблемът с пожарите в южната ни съседка има икономически, обществено-политически и климатични особености. По думите му тази година пожарите са били особено опустошителни, като едната предпоставка за това са покачващите се температури, силният вятър и горещите вълни, които според някои климатични анализатори и институти ще бъдат все по-дълги. Другата предпоставка е, че голяма част от пожарите са предизвикани от човешка ръка - волно или неволно. 

'Властите определено реагираха добре, а самата Гърция има добри традиции в това. Страната разполага с може би най-силния противопожарен въздушен флот. Икономическите щети са свързани не само с опустошението, но и с туризма. Има резервации до края на септември в повечето големи курорти и Гърция не само трябва да компенсира туристите, които евакуира, но и да обмисли компенсации за тези, които вече имат резервации'', каза Вълев, цитиран от Инвестор.

И каза, че съдейки по данните, с които се е запознал, не се посочва някакъв отлив на български туристи от Гърция заради тези бедствия.

"Още в хода на големите пожари и потушаването им премиерът Мицотакис заяви, че страната е във война с пожарите, което цели да покаже, че ще бъде безкомпромисен не само в действията по потушаването на тези стихии, но и в подпомагането на хората. В момента Гърция с малки стъпки ще иска да потуши постепенно малките кризи. Първо да възстанови най-засегнатите си места и след това вече да погледне към по-голямата картина. За Гърция в момента е много важно спасяването на остатъка от туристическия сезон'', допълни Вълев.