0

П ротестът на гърците срещу прекомерно и незаконно завземане на плажовете от заведенията успя да принуди местните власти и правителството да регулират платените услуги на брега на морето. 

Много от ивиците вече са свободно достъпни и безплатни за летовниците. Гражданското движение „плажна кърпа“ за броени дни успя да освободи плажовете от масите и чадърите на заведенията. 

Facebook/Ilias Petrakis, Paros Citizens’ Movement for Free Beaches

Събота срещу неделя през нощта министерството на финансите по спешност изпрати на егейските острови екипи от инспектори, които проверяват договорите на заведенията за маси на плажа, писа Флагман. Вече има няколко случая на арестувани кметове, допуснали да работят незаконни заведения.

Страхът от солени глоби и отнемане на лицензи накара много от собствениците на заведения сами да разчистят плажовете. Кафенетата оттеглиха чадърите и шезлонгите в рамките на допустимото място. 

Активисти на движението за свободни плажове заявиха пред медиите, че поддържат бизнеса, но в рамките на закона.

Facebook/Ilias Petrakis, Paros Citizens’ Movement for Free Beaches

Протестиращи на остров Парос твърдят, че нелегалните оператори пък ограбват туристите. Групата "Спасете плажовете на Парос" показа, че една от фирмите таксува от между 50 и 60 евро - за наемане на чадър и два шезлонга за деня. Срещу по-високата цена от 120 евро посетителите могат дори да се излежават във "ВИП зона", писа metro.co.uk.

В изявлението на групата "Спасете плажовете на Парос" се казва: "Ние претендираме за правото си на обществено пространство, за правото си да се наслаждаваме на нашите плажове, които са накърнени от алчни, социално безотговорни бизнесмени, които заемат изцяло плажовете или надхвърлят границите им до 100 пъти повече от площта, която наемат по закон.“

Facebook/Ilias Petrakis, Paros Citizens’ Movement for Free Beaches

"Разполагането на чадъри, шезлонги и морски съоръжения за отдих може да покрие до 60% от определеното пространство. Трябва да бъде обособена свободна зона от бреговата линия с ширина най-малко 5 метра", разясни адвокатът Василис Папагеоргиуобясни пред телевизия ERT.