0

В сичкият ни улов с барбун от Черно море заминава за рибните борси на Гърция. В момента край Поморие няколко риболовни кораба от Каварна вадят пълни мрежи с известната от римско време царска риба, видя „Телеграф“. В Бургас го консумират, някои от ресторантите по крайбрежие го предлагат в менюто си, в България си го поръчват основно рускоговорящите. Това разказа пред „Телеграф“ капитан Людмил Стоянов на една от лодките за индустриален улов от Каварна, които хвърлят мрежи край Поморие.

Пазар

В Гърция имаме необятен пазар за барбуна, успяваме да си изпълним договорите с тях. Има от тях този сезон, при това доста големи екземпляри. В Поморие за тези, които искат да си купят от нея на лодките, върви по 8 лв. килото. На борсата в Елада всеки ден мени цената си, зависи от улова.

Капитан Стоянов обясни, че за калкан излизат предимно малките лодки. Деликатесната риба обаче сега е доста по-тънка от тази през пролетта, защото е по-топло. На калкана не са нужни толкова мазнини, когато водата не е студена, обясни Людмил Стоянов. В момента всички чакат да дойдат пасажи с една от най-вкусните черноморски риби - лефер. Засега има достатъчно от малкото на лефера - чернокоп. Сутрин рано на пристанището при малките лодки в градчето върви между 8 и 10 лв. Стефан Куртев от отдел „Туризъм“ в община Поморие пък обясни, че по Южното ни Черноморие има много повече риба, отколкото на север. Този феномен се наблюдава, откакто е започнала войната в Украйна, защото рибата търси спокойни места.

Цени

Малки лодки в Поморие излизат и успяват да извадят лефер все пак, който сутрин рано можеш да купиш за 35 лв. за кг, по-скъпо и от митичния калкан.

Междувременно колекционер, фен на „Телеграф“, който запази анонимност, но предостави трофея си за снимка, се сдоби с три едри парчета морска лястовица - вид на близо 30 млн. години. Морската лястовица е дънна риба, но има крила и лети по 20 метра, както и крачета, с които лази по дъното. Оказа се, че рибата е подарък за свършена услуга. Иначе цените на килограм филе от древния морски вид в интернет вървят по над 100 лв.