0

С иренето, кашкавалът и много млечни продукти на половин цена могат да се купят в съседна Сърбия, видя „Телеграф“. Едно от местата, които са близо до столицата, е Пирот, където на пазара може да се намери всичко. Разстоянието от София до сръбския град е около 90 километра, като с кола е около 1,30-2 часа в зависимост от натовареността на границата. Дотам може да се стигне и без да се минава по магистрала, с което ще се спестят около 100 динара в посока. Това е около 1,70 лева по курс на динар от 0,017 лв. Пазарът се организира в събота преди обед.

Пазар

На пазара в града, където има много пекари и млекарници, могат да се купят млечни продукти и хляб на значително по-ниски цени от тези у нас. Например кило зряло сирене струва около 500-600 динара, което е около 8-10 лева. У нас само имитация може да се намери на тази цена. Кашкавалът пък излиза около 15-16 лева за кило. Истинските предимства на пазаруването от Сърбия е вкусът на продуктите. Потребители споделят, че сиренето мирише на мляко, а колбасите - на истинско месо. Маслото, което в последната година поскъпна много у нас, там се продава по 10 лева за кило. Освен това зеленчуците са поне с 20-30% по-евтини, а по вкус нямат алтернатива на родните, които се предлагат в магазините.

За ценителите на дюлевата ракия на сергиите на съботния пазар може да се купи в изобилие. Цената на бутилка от литър е около 10 лева. Предлагат се и в малки шишенца по 100 милилитра, които са идеални за подарък по 2 лева за брой. При покупка от повече ракия търговците правят и подарък - компактдиск със сръбска музика, подходяща за маса.

Ресторанти

Цените в ресторантите в Пирот също са по-ниски от тези у нас. Например цената на бургер с плескавица от пилешко месо е 200 динара, или около 3,40 лева. Предлагат се и плата с микс от скарата, като те включват чевапи, които са по-малък размер кебапчета, плескавица, вешалица и свинска пържола с обилно количество гарнитура от картофи и прясно зеле, което ще стигне да се нахранят поне трима души. Бирата е по 1,70 лева за бутилка от месните пивовари.