0

Б изнесменът Димитър Бакалов от десетилетия се занимава с производство на хлебни изделия в Благоевград.

Той е категоричен, че няма никакъв проблем с въвеждането на еврото, защото от това няма да има нито печеливши, нито губещи и сред търговците, и сред купувачите.

Той смята обаче, че при закръглянето на цените на стоките не бива да се върви в посока надолу, а само нагоре. 

Сметки

„Ще се закръгля цената леко нагоре. Става въпрос за разлика от 1-2 стотинки, не повече. Няма как да направя баничката от 2 лева да струва три лева, защото ще загубя клиентела, хората ще купуват от другите. Но стига сме умували дали да се намалява цената при въвеждането на еврото. Всичко трябва да се закръгля нагоре. Нагоре трябва да вървят и пенсиите, и заплатите. Иначе младите ще продължат да бягат в чужбина“, заяви за „Телеграф“ благоевградският производител на хляб и закуски. 

Световната банка: Еврото през 2025 г. е трудно, но възможно!

Бакалов дава и конкретен пример – ако баничката в закусвалните му сега струва 2,10 стотинки, то с влизането на еврото у нас тази цена няма как да е под 1 евро и 9 евроцента, което по сегашния курс лев към евро ще означава, че цената ще е 2,12 лв. Според него тези 1-2 стотинки не бива да са проблем за нито един купувач, защото с тях не можеш да си купиш дори един бонбон. 

Ресто

Проблем в началото може да възникне с връщането на рестото, защото някои закуски и други стоки ще струват примерно 1 евро и 1 евроцент. На клиента ще трябва търговецът да му върне 99 евроцента, а това означава, че от ден първи в страната ни трябва да има достатъчно монети в евро, за да може да оперират спокойно търговците и магазинерите. И да няма недоволни купувачи, че не получават пълното си ресто до последния евроцент. 

Макар да изглежда неясна датата на приемането на България в еврозоната, още отсега Бакалов изразява това свое безпокойство - че при превалутирането ще се стига до случаи, в които цената ще е кръгло число и един евроцент, което означава, че ще трябва да връщат по 99 евроцента и това по думите му би затруднило бизнеса.

„Още веднъж казвам – няма да има печеливши и губещи сред купувачи и търговци. Печеливши ще са само банките, защото купища пари в лева, които сега са по домовете на хората, ще бъдат изкарани на светло и ще минат през банките за превалутиране в евро“, допълва хлебопроизводителят от Благоевград.