0

П орция с дребен паламуд, или както я наричат "циганката", е поскъпнала с 2 лева за седмица и струва 14 лева.

Това установи проверка на „Телеграф“ в заведения по Южното Черноморие. Циганката е дребен паламуд, който не е стигнал и килограм и няма типичните вкусови качества на една от най-ценните черноморски риби.

Читатели пък алармираха, че пробутват циганка за паламуд по заведенията и борси.

По борсите в Бургас и Поморие кило е 14,50-15,00 лв., за съпоставка при сериозен улов тя е можела да се намери и по 2 лв. килото, похвалиха се рибари в специализирани групи в социалните мрежи.

Само циганка и калкан са прясно уловени по борсите, а дребният паламуд стигна 15 лв.

 Само циганка и калкан са прясно уловени по борсите, а дребният паламуд стигна 15 лв.
Невена Трифоновска

Калкан

Причината за високата цена на дребния паламуд е, защото прясно уловена риба трудно се намира в момента. Така е, защото силният сезон започва през септември, а сега водата е много топла и рибата се крие надълбоко, обясниха дребни риболовци. Освен това паламудът трябва да се охрани добре, да стане мазен, а това се случва в края на септември и началото на октомври.

Невена Трифоновска

Масово летовниците търсят да си купят прясно уловена риба на тръгване от морето, но това, което се предлага по пазарите и борсите, са само дребен паламуд и калкан. Всичко останало са аквакултури от Гърция като лавраци, ципури или сьомгова пъстърва от язовирите в Родопите.

Читатели на „Телеграф“ изпратиха снимки, на които се вижда, че в Поморие пресният дребен паламуд е 15 лв., а калканът е между 25 и 33 лв. В групата рибари маниаци в социалната мрежа Фейсбук пък съобщават, че в Царево циганката също върви по 15 лв., а тлъст калкан е ударил 60 лв. Справка на „Телеграф“ за цените на деликатеса показва, че на борсата в Каварна плоската риба върви между 25-35 лв. за кг, в зависимост от това коя част от нея се предлага. Най-евтините са обрезки за чорба, като килото е 14-15 лв.

Монопол

Черните миди също не се намират по борсите и в заведенията за обществено хранене, съобщиха наши читатели.

Една от причините е топлата вода, която потапя мидите, а другата е, че големите мидени ферми опитват да направят монопол на пазара, съобщи пред Нова тв Велислав Вангелов - председател на рибарско сдружение.

Според него те искат да наложат продукция само от аквакултури, като задушават дребни производители - риболовци на дива мида, отбеляза той.