0

Х ванахме ли най-после цаката на лунния пейзаж, на какъвто приличат голяма част от шосетата у нас? Застраховка в размер на 6 лв. за гуми срещу дупка или забиване на пирон предлагат компании, показа проучване на „Телеграф“. Щетите по гумите вследствие на дупки, пирони и дори нарязани от недобросъвестни хора не се покриват дори при наличие на пълно автокаско. Полиците за гуми в момента са с намаление, което важи до края на май. В момента са популярни заради началото на предстоящия отпускарски сезон през юни, коментираха търговци.

Оферти

Офертите са от агенции и от магазини за гуми. Повечето важат само ако сме купили гумите си от същото място и при условие, че сме платили за две или четири гуми. Сред предложенията е да си купите гума за 200 лв. и да я застаховате за една година срещу 6 лв. Полиците за по-скъпите от по 500 лв. излизат 15 лв. Друго предложение е за 10 - 20 лв., като цената може да варира и нагоре спрямо гумата, може да застраховате не само гумите, а и ключа от колата. По този начин, ако го загубите или повредите, ще получите нов, без да плащате за него.

Покритие

Застраховките за гуми са отделни от традиционното каско, което не покрива същите щети. Специалните полици обезщетяват клиента при попадане в дупка, повреда и спукване, вандалска проява. Ще получите пари и ако някой открадне гумите ви. Когато има престъпление, задължително трябва да поискате документ от полицията, защото без него застраховката няма да важи, допълниха застрахователни агенти. Случаите, в които гумата може да бъде ремонтирана, не се покриват по застраховката, обясниха търговци. При предсрочно прекратяване на застраховката, по която са изплатени или предстои да се изплатят обезщетения, премията не се възстановява. Обикновено периодът, в който застраховката е в сила, е от една до две години. Застраховката няма да покрива щети, ако те са възникнали по време на природно бедствие, конфискация, саботаж и др.