0

Н апористият халф на Арсенал Матийо Фламини окачи бутонките на пирона и оттогава се хвърли смело в големия бизнес, като днес ръководи компания на стойност 11 милиарда евро, съобщи „Ас“.

Французинът основа през 2010 г. Фирма GFBiochemicals, в която държи 60% дял.

Вицешампион в Шампионската лига с „топчиите“, той блесна по-рано в Олимпик Марсилия, а после и в Милан, като премина през Кристъл Палас и Хетафе, където завърши кариерата си на футболист.

Фламини реши да инвестира част от парите си в проект, базиран в Париж, GFBiochemicals , екологична алтернатива на нефтохимикалите в пластмасите. 

Повече от десетилетие по-късно Фламини все още държи 60% от компанията и заема позицията на главен изпълнителен директор. 

Според Forbes като такъв той има нетна стойност от повече от 11,2 милиарда евро.

В предишно интервю бившият футболист призна, че „като дете е имал две страсти: футбол и екологията“.

„Израснах в Марсилия, близо до морето, и от много ранна възраст бях наясно с екологичните проблеми около океанската пластмаса и химическото замърсяване“. 

Това, което GFBiochemicals прави, е да вземе биомаса, като битови отпадъци или оборски тор, и да я превърне в левулинова киселина, която може да се счита за заместител на нефтохимическите продукти, използвани в ежедневието ни.

Левулиновата киселина може да намали до 80% емисиите на въглероден диоксид, получаван от производството на тези продукти.

„Разпитвах и не знаех в каква посока ще поеме бизнесът. Хората наистина искат да те преценят и да видят дали ще успееш да се справиш, защото не си бизнесмен. Трябваше да се доказвам повече от всеки друг. Приех го като предизвикателство", така Фламини обясни как е канализирал своя спортен хъс в бизнеса за милиарди.