0

500 лева за купон на Нова година в Сърбия е най-примамливата оферта на туроператорите тази година, показа проверка на „Телеграф“. В цената влиза 3- или 4-звезден хотел с включена закуска на блок маса, както и две празнични вечери. За доброто настроение пък се грижи оркестър, който е подготвил изпълнение на хита „Луда по тебе“ специално за гостите от България.

Софрите в Сърбия за ЧНГ са отрупани с ядене и пиене.

 Софрите в Сърбия за ЧНГ са отрупани с ядене и пиене.
Телеграф

Офертите на сърбите са изключително примамливи и затова още в края на септември местата вече са ограничени поради изключителния интерес от българи, признаха за „Телеграф“ туроператори. Причината е в изобилието на не една, а две празнични вечери, които включват напитки без лимит, два вида салати и три вида месо, отделно са ордьоврите и десертите. Музиката на живо пък започва още часове преди настъпването на новата година и приключва в ранни зори. На следващия ден - 1 януари, има т.нар. реприза, което е втора новогодишна нощ, в която получаваме отново от същото и е традиция в Сърбия.

.

 .
Телеграф

Хитове

„Всяка година сърбите се подготвят да посрещат българите и много ни уважават като клиенти. Все повече наши сънародници предпочитат Сърбия, защото освен достъпните цени получават и високо качество на услугата“, коментира за „Телеграф“ един от големите турагенти, опериращ в западната ни съседка. „Миналата година оркестрите изпълняваха специално за българите хита „Васко Жабата“ и традиционно репертоара на Азис. Тази година са се подготвили с „Луда по тебе“ покрай истерията, която настана в България при идването на тенис звездата Новак Джокович. Именно той е фен на това парче още от криминалния филмов хит „Южен вятър“, където песента е в изпълнение на българката от Западните покрайнини Габриела Пейчев“, обясниха още от агенцията.

На площада в Белград също става здрав ЧНГ купон.

 На площада в Белград също става здрав ЧНГ купон.
Телеграф

Оферти

Сред най-търсените оферти за настаняване са в хотели и ресторанти близо до границата с България. Нашенци предпочитат предимно Ниш и Лесковац, както и по-близкия Пирот. Добри оферти има с населения предимно от българи Цариброд, както и в Зайчар. Голямо търсене обаче тази година има и за по-вътрешни дестинации в Сърбия, сред които е курортът Златибор, както и Вранячка баня. За Белград и Нови Сад също има изгодни оферти, но там цените са малко по-високи – около 600 лева на човек. За същото, но в 5-звезден хотел в курорта Вранячка баня, Шабац, Белград или Нови Сад цените вече стигат 1000 лева. Има и специални оферти за 1200-1500 лева на човек, но те са по-слабо търсени от българските клиенти.

Транспорт

От агенциите, организиращи пътувания, обясниха, че причината за засилен интерес към Сърбия основно от софиянци и пловдивчани е заради близостта. Все повече обаче туристи от България идват и от черноморските ни градове Варна и Бургас. Повечето оферти са при настаняване със собствен транспорт. Има и фирми, предлагащи организиран транспорт с автобуси, където цената на пакет се завишава с около 100 лева. Хубаво е да се знае, че има ресторанти в Сърбия, които ограничават достъпа на деца, като най-вероятно причината е заради липсата на забрана за тютюнопушене на закрити места. В Белград пък е много вероятно да ви настанят в хотел, където паркингът за колата се заплаща отделно и струва около 15 евро на денонощие.

В Охрид искат 700 лева, мерят порциите и пиенето

Оферти откъм Северна Македония също не липсват, но интересът е по-слаб. Единствените ранни са за перлата на Охридското езеро. Цените в Охрид обаче са доста по-завишени за българи в сравнение със сръбските. Северномакедонците типично по български са заложили освен на по-високи цени и на по-малък асортимент. Така например за хотел със закуски и две празнични вечери, но без напитки, цената е около 700 лева. Клиенти от миналогодишните посрещания в Охрид разказаха за „Телеграф“, че северномакедонците мерят порциите и удрят с цените на алкохола, което в Сърбия липсва като практика. „Менюто им е сръбско, но манталитетът български“, коментират туристи.