0

С метките за парно за ноември са с между 30 и 40% по-високи тази година спрямо същия месец на миналата година. Това установи проверка на „Телеграф“ на дължимите суми и ги съпостави с предишния отоплителен сезон. Оказва се, че сметката за двустаен в жилищна кооперация в София тази година е 156 лева, а преди година фактурата е била за 121 лева. Основно причината за ръста на сметките е по-високата с 40% цена на топлинната енергия, която беше приета от 1 юли тази година. Дори намаления ДДС от 20 на 9 на сто не потуши високата цена. 
Като цяло произведената и подадената топлинна енергия през този ноември е значително по-малко спрямо миналата година. Причината са по-високите температури и по-късното включване на парното. 

Потребление 

От данните за получените сметки става ясно, че друго семейство за топлото на жилище 65 квадрата и за топла вода е 174 лева. За октомври фактурата му е била 56 лева, но само за топла вода. В същото време средномесечната температура в София е била 8,1 градуса, докато през ноември 2021 г. времето е било по-студено и средномесечната температура е била с 1 градус и 3 десети по-ниска, или 6,8 градуса.  

„Топлофикация“ е произвела през този ноември 419 хил. мвтч, а през същия месец през 2021 г. 437 хил. мвтч, което с 4,3 процента повече. За да намалят леко сметката за отопление, потребителите могат да се възползват от 3% отстъпка, ако си платят до 30 декември.                                                                                                                                                

Страната 

В Пловдив средната стойност на фактурите на битовите клиенти на ЕВН „Топлофикация“ за ноември 2021 г. е 66,35 лв. Над 80 на сто от абонатите на централно топлоснабдяване в града ще платят до 100 лева. Над тази сума пък са изразходили 15 на сто от клиентите. 2,61% са с  фактури на стойност над 200 лв. От данните на дружеството за температурите през ноември става ясно, че този ноември е било с близо 2 градуса по-топло, или средно 10°C. 

Подадената топлинна енергия във Враца към потребителите е с 38 на сто по-малко през този ноември спрямо същия месец на миналата година. Причината е по-малкото дни с парно заради по-късното включване на отоплението. И във Враца този ноември е бил по-топъл в сравнение с миналата година. Повече от половината потребители имат сметки до 50 лева, а 280 абонати на парно ще платят над 200 лева. И в Плевен отоплителният сезон е започнал по-късно, което обяснява по-малко подадената енергия с 37%.