0

Б акшишът за добро обслужване да се облага с данък. Това предвиждат промени в данъчните закони, гласувани от правителството и внесени за одобрение в парламента.

Предлага се всички предварително неопределени допълнителни парични плащания на заетите по трудово правоотношение да бъдат изрично включени към облагаемия доход. Дефиницията за „предварително неопределени допълнителни парични плащания“ са плащания за добро обслужване, които не са предварително определени, получени при и по повод изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя, включително когато не са платени пряко от работодателя. Това на практика означава, че бакшишите, които получават например сервитьори, наети по трудов договор, също трябва да бъдат обложени с данък.

Ставки

Друга промяна в данъчните закони пък предвижда 9-те процента ДДС за ресторантите да важат още една година – до края на 2024-та. Намалената ставка вече няма да се прилага за фитнеси и екскурзии. Нулевото ДДС за хляб и брашно се удължава до средата на следващата година.

Данък сгради пък ще се увеличава в зависимост от поскъпването на имотите, отчетено от Националния статистически институт. Министерството на финансите е приело предложение на Националното сдружение на общините в Република България, което въвежда механизъм за вдигане на базисната данъчна стойност на имотите, от която зависи и самият данък. Предвижда се, че при отчетено сумарно изменение с над 10 на сто на цените на нови и съществуващи сгради за двугодишен период, базисната данъчна стойност в левове на квадратен метър се актуализира с отчетения коефициент, считано от следващата година. Данъкът може да се коригира и в посока надолу, ако статистиката отчете поевтиняване на имотите.

Смет

Не е ясно дали предложеният механизъм ще се отрази върху такса смет, защото заради искане на Европейската комисия тя трябва да бъде обвързана с количеството изхвърлян боклук. Затова, както „Телеграф“ пръв писа, предстои въвеждане на напълно нов начин на изчисляването й – на човек от домакинство, на база вместимостта на контейнерите за смет или на торбичка за смет.