0

Ц ената на тоалетната хартия скочи тройно за година заедно с увеличението на цените на основните храни, видя „Телеграф“. Така, ако в началото на 2022 г. цената на ролката беше около 25-40 ст., то сега вече е между 70 ст. и 1 лев. Например пакет с 40 ролки на известна фирма струва 30 лева, което прави по 75 ст. за брой. Има и по-евтини варианти в големи пакети, като цените им вървят по 17-20 ст. за опаковка с 30 броя.

Едни от най-обикновените видове, които не са три пласта и нямат аромат, преди бяха по 1-1,20 лева за опаковка от 4 броя. В момента най-евтината ролка е около 50 ст.

Луксозните видове, които не се късат при употреба и са с приятен аромат, пък минават лев за ролка, колкото струваше цял пакет от евтината преди година. Цветната и с четири пласта пък върви по 1,40 лева за брой.

Скок

Увеличението при хартията датира от края на 2021 година. Причината е свиването на пазара и рязкото увеличение на производствените разходи. Увеличение има и при материала за производството, цените на тока, газа и разходите за различни химикали.

Като цяло цената на хартията е рекордьор по увеличение. През януари 2021 година вестникарската е струвала 970 лева на тон, а вече е над 1950 лв. По ръст на цената на хартията съперничи само газът, който е поскъпнал със 105%.

Светът

Хартията се внася в България основно от Русия, която е световен лидер в това производство.

Проблемът далеч не засяга само нашата страна. Светът е в паника не само заради шеметното покачване на цените на газ и ток, но и заради огромното поскъпване на хартията и нейния все по-осезаем недостиг. Опаковъчната хартия е на привършване, кашоните за доставки на онлайн поръчките - също.