И нфлацията наду с близо 5 лева сметката в кръчмата.
Тристепенно меню с малка гроздова и безалкохолна напитка към декември миналата година излиза средно 26,69 лева. Докато в началото на 2022-а в ресторанта сме оставяли 21,97 лева на човек.
Малката гроздова ракия е поскъпнала от 3,10 на 3,52 лева, сочат данните на НСИ.
Газираната безалкохолна напитка е скочила от 2,04 на 2,42 лева. Цената на шопската салата се е вдигнала от 5,50 на 6,85 лева.
Меню
Тройка кебапчета без гарнитура в началото на миналата година ни е струвала 5,34 лева, а в края й – 6,42 лева.
КАТО В РУМЪНИЯ: Кръчмари искат данък бакшиш
Единичната бройка е поскъпнала от 1,78 на 2,14 лева. Ако към тях прибавим и пържени картофи, през декември е трябвало да платим още 4,27 лева при 3,39 лева през януари.
Ако си поръчаме и палачинка с шоколад за завършек на вечерята, ще трябва да извадим вече 3,21 лева вместо 2,60 лева.
Ако пък седнем на раздумка с приятел в някое кафене, сметката ни ще излезе 8,29 лева – с лев и 16 ст. повече от януари м.г. В консумацията се включват едно кафе, чаша кола и парче шоколадова торта.
Храната, която поръчваме за вкъщи, също е поскъпнала. Голямата пица „Маргарита“, доставена до дома, ще ни струва вече 12,16 лева, докато през януари сме щели да минем с 9,91 лева.
Порция мусака в стола за хранене пък вече върви по 2,95 лева вместо по 2,37 лева.
София Симеонова