0

Е кземпляр от най-скъпата продавана досега българска монета се появи в един от сайтовете за обяви у нас, като продавачът иска за нея 60 000 лева, показа проверка на „Телеграф“.

Става въпрос за златната монета с номинал 100 лева от 1894 г. и с лика на княз Фердинанд.

Продавачът твърди, че парата е с доказан произход и качество, гарантирано от световната сертифицираща компания NGC. В обявата си той посочва, че е възможен и бартер, но само за сребърната двулевка от 1916 г. - друга легендарна пара, която доскоро държеше палмата на първенството по цена.

Търг

Както „Телеграф“ пръв писа, на търг, организиран от германска аукционна къща, подобна монета през септември бе продадена за цели 60 000 евро, но с комисионите, застраховките и доставката купувачът – най-вероятно българин, е платил в крайна сметка 75 000 евро, за колкото може да се купи апартамент в краен софийски квартал. Това е и най-скъпата българска монета, продадена през миналата година.

Това е обаче втората най-добра цена, постигната за тази пара. През 2021-ва отново на аукцион подобна пара бе продадена за рекордните 84 000 евро.

Монетата от 100 лева от 1894 г. е изсечена в тираж от едва 2500 бройки. Именно това е и причината тя да държи толкова висока цена.

Сребърна двулевка

Другата легендарна монета – сребърните два лева от 1916 г., също може да се намери за около 70-75 хиляди лева. Оферти обаче се появяват изключително рядко. Историята на парата е доста интересна – тя е изсечена в разгара на Първата световна война. Заради голямата инфлация тогава обаче се оказало, че номиналната й стойност е много по-ниска от цената на среброто, от което е изработена. Затова е било наредено целият тираж да бъде претопен. Оцелели са едва няколко бройки, но никой не може да каже точно колко.

Нумизмати обаче съветват винаги да се консултираме със специалист, когато купуваме скъпи разменни монети, тъй като на пазара не липсват и ментета.