1

Х отелиерите по родното Черноморие повишават заплатите с поне 10% в опит да намерят кадри, с които да предоставят добро обслужване на своите гости.

По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 г. България е в челото по ръст на туристи в Европа спрямо 2019 г. – ръст от 39% спрямо първите три месеца на 2019 г. Данните са на Министерството на туризма.

В началото на сезона се търсеха над 27 хиляди работници по родното Черномирие. Според проучване за нуждата от работна ръка на Института за пазарна икономика, Бургас е на първо място списъка с областите, където има липса на работници. София е на второ място с недостиг от 26 700 души, на трето е Варна - 25 800 работници и Пловдив на четвърто с 18 900 души.

Профилът на търсенето е изключително разнороден, като в много области водещ е туризмът, търговията и транспорта. В навечерието на новия туристически сезон, работодатели в туризма по Южното Черноморие са притеснени за обезпечаването на обекти с персонал.

Само за курортния комплекс „Слънчев бряг” са необходими 200 работници, за да бъде обезпечено нормалното протичане на летния туристически сезон. В навечерието на лятото хотелиери и управители на ресторанти трескаво търсят кадри и въпреки увеличените заплати, такива и то подготвени няма. Отново ще се наложи внос от трети страни, но това са нискоквалифицирани работници, които не могат да поемат обслужването на туристите.