0

Б ългарите щурмуват Одрин заради по-евтиното агнешко в Турция, както и за други покупки покрай Великден, Гергьовден и предстоящите абитуриентски балове, показа проверка на „Телеграф“.

У нас се наблюдава постепенно увеличение на цената на агнешкото, което достига тази на комшиите в Гърция – 15 евро за килограм. Очаква се непосредствено преди Великден и Гергьовден цената му да надхвърли 30 лева заради увеличеното търсене.

Спорно

Затова хит тази година са вносните агнета от Северна Македония и от Турция, чиято цена не надхвърля 20 лева за килограм. Фермерите се оплакват, че цената на агнето у  нас за живо тегло не е повишена и си остава около 10-12 лева, каквато е била и миналата година. Търговците обаче правят спекула с цените, тъй като непрекъснато най-вече в телевизиите се твърди, че има голяма инфлация, което е твърде спорно, но пък повишават цените на разни стоки. Турците пък доволно потриват ръце, защото българите вече са традиционни клиенти на пазара в Одрин. Освен агнета мнозина нашенци пазаруват зехтин, хранителни продукти, прах за пране и др. стоки.

Масово

Тази година сънародниците ни масово са се юрнали в Турция за покупки и на конфекция. Хит са роклите и костюмите за абитуриентските балове. Купуват се също обувки и различни аксесоари за зрелостниците. Родните производители на яйца и агнешко месо се оплакват от огромния внос, който ще удари продажбите им. Те настояват за засилен митнически и ветеринарен контрол особено на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Гюешево. Очакванията са и тази година за Великден пазарът да бъде наводнен с яйца, внос от Украйна и Полша. Българските яйца обаче ще се по-пресни и въпреки високата им цена, около 55 ст., се очаква тяхното търсене да бъде също достатъчно.