0

М ебелите с новогодишни промоции масово са изчерпани. Ако ги поръчаме с отстъпката сега, трябва да чакаме до средата на февруари, показа проучване на „Телеграф“. Ударни намаления има в момента в празничните каталози на големите мебелни магазини. По-евтино с по 200-250 лв. може да се купят дивани, холни и трапезарни маси, столове, библиотеки. 

Наличности

Наличностите на намалените стоки навсякъде са били в ограничен брой и затова почти никъде не могат да се купят в момента. Вариантът е да платите капаро сега и да получите желаната мебел след два месеца, разказаха от столичен магазин за мебели. По думите на продавач-консултантите причината за това е, че производителите докарват по много малко бройки от намалените стоки и те се изчерпват почти веднага. Мостри на намалените мебели има навсякъде, но те не се продават. В магазините за техника може да купите мостра, и то с намаление. Това не важи за мебелните вериги. Причината за това е, че търговците разчитат на печалби от монтаж. Сглобяването тръгва от 33 лв. и може да стигне до 60-70 лв. Обикновено се извършва не в деня на покупката или доставката, защото фирмите са претоварени. 

Дефекти

Някои от наличните промоционални предложения идват с дефекти. Най-често става дума за мебели със специални механизми, които се развалят още в магазина. „Отидох да си купя холна маса от ПДЧ, намалена на 300 лв., с повдигащ плот. Задвижването нагоре става със специална ръчка отстрани. Отидох на място в мебелен магазин, за да я видя. Когато масата се повдигна, остана крива от едната страна“, разказа Наталия от столичния квартал „Иван Вазов“. От магазина й обяснили, че това е мостра и се е развалила, защото хиляди хора минават и я изпробват непрекъснато.