0

Д рехи на лизинг пуснаха масово магазините у нас, показа проучване на „Телеграф“. В момента топмарки могат да се платят на вноски, като оскъпяването в повечето случаи е 0 процента.  Единственото условие да купите яке, пуловер, блуза или спортна екипировка на изплащане е да направите покупка на определена стойност, която навсякъде е различна. Както при всеки друг случай, когато пазарувате на кредит, трябва да изчакате и одобрение. Обикновено в магазините за дрехи то се дава до един час. Според търговците най-голям интерес за пазаруване на облекла на изплащане има при поръчките онлайн, но не липсват и клиенти във физическите магазини, които кандидатстват за заем. 

Условия

В много от магазините е условие да напазарувате поне за 100 лв., ако искате да платите на вноски. Други търговски обекти искат 150 лв., а трети 500 лв. В последния случай става дума за дрехи от световноизвестни дизайнери, които започват от 1000 лв. Най-добри са условията, ако платите и поръчате онлайн. Тогава минималната сума е най-малка. В много от магазините може да се снабдите с облекло на лизинг, ако цената му е 40 лв. В много от случаите няма и лихва, ако платите до края на годината. По думите на търговците най-предпочитаната схема е плащането на две части, защото няма оскъпяване, първоначално се плаща по-малката част от сумата, човек може да си събира парите във времето и накрая да плати по-голямата - втората вноска накуп. Напоследък популярни са и платформите за отложено плащане в онлайн магазините, които позволяват на клиента да получи покупката си на момента, а да плати, когато вземе заплата. Условието е покупката да не надвишава 400 лв. С такава система работят магазини за дрехи и аксесоари, за техника, за бебешки стоки, както и онлайн дрогерии, които предлагат различни мазила, сред които кремове за лице и дори пчелен мед, витамини, пробиотици и лосиони против въшки. Тя позволява да поръчате онлайн и да платите до 30 дни, след като получите покупката си. Например 31,70 лв. за лосион против въшки в косата за дете може да платите до един месец, след като получите мазилото. „Така на практика плащате, след като отървете детето от досадните паразити“, коментираха търговци.

Някои предпочитат да пазаруват на вноски онлайн, други са традиционалисти и първо мерят на място в магазина и след това купуват.

 Някои предпочитат да пазаруват на вноски онлайн, други са традиционалисти и първо мерят на място в магазина и след това купуват.
Телеграф

Предпочитани

„Най-много закупени дрехи на кредит имаме сред спортните екипировки“, обясниха търговци. Предпочитани са също и връхни маркови облекла като палта, якета и анораци. Ако искате да си купите марково яке за 335 лв. например, може да го платите без лихва до 30 дни и на две части - 83,75 лв. в деня на покупката, а останалите 251,25 лв. да събирате няколко седмици и да ги платите накуп до месец. На 4 равни вноски до 3 месеца и пак без лихва, трябва да дадете по 83,75 лв. За период от 9 месеца или година ще ви вземат малко над 1 процент лихва.  На вноски се купува масово и ски екипировка заради високите цени. Само маската за очи излиза над 100 лв., а качествените ръкавици надхвърлят 120 лв. На изплащане се предлагат и дрехи за бременни, особено якета и палта, които излизат около и над 90 лв.

Комикси за 150 лв. на два транша

Колекционери търсят да купуват комикси на изплащане на два транша, показа проверка на „Телеграф“. Повечето подобни издания са с малък тираж и се продават на рекордни стойности. Сред най-търсените са комикси в японски стил, като сред най-евтините е издание за 54 лв. Обемът му е от 216 страници с твърди корици. Има вариант да се купи на изплащане, ако покупката се комбинира с други продукти от магазина. Така може да купите един или повече продукти на изплащане, стига общата им стойност да е равна или да надвишава 150 лв. След като се направи поръчката и се избере лизингов план, от кредитната институция се свързват с клиента, подписва се онлайн договор и след това от магазина изпращат продукта до адрес или до офис на куриер. От хоби магазините освен редки издания комикси, хората най-често търсят да купят колекционерски фигурки на различни аниме герои, цените на които започват от 50 лв. и минават 250 лв.

Раница за куче в топпродуктите на кредит

Раница за носене на куче е сред най-търсените продукти, които хората вземат на лизинг, показа справка на „Телеграф“. Артикулът струва 100 лв. и е направен от плат, има специални презрамки, с които да носите любимеца на рамо удобно за вас и безопасно за четириногото. Сред другите популярни неща, които клиентите купуват на лизинг, са също масажните столове. По данни на онлайн търговци почти всяка шеста покупка на изплащане е за кресло масажор. Цените на тези мебели надхвърят 2 000 000 лв., като на кредит придобивката излиза 216 лв. всеки месец за една година, а лихвата надхвърля 30 процента. Така ако купите подобен стол на изплащане и цената му е 2200 лв., накрая ще ви излезе 2598,64 лв., сочи изчисление на фирма за кредит. Масово на изплащане се взимат и тонколони. Сред най-продаваните са тези по 200 лв., като месечната вноска е 19,59 лв., накрая излиза с 35 лв. отгоре, а имате възможност да погасявате кредита една година. Традиционно на лизинг продължават да се купуват мебели и различни по-скъпи стоки за бита.