0

Б ългария е шампион по скъп шоколад, показа проучване на „Телеграф“. Най-солено у нас излизат бонбоните, като за кутия от 200 грама трябва да платите над 12 лв.

Същият грамаж и марка в Испания, Франция и Италия върви около и под 10 лв., показа проверка в няколко магазина в различните държави.

Стойности

Шоколадови бонбони от известен италиански бранд в опаковка от 200 грама в България струват точно 12,59 лв. в една от по-нискобюджетните вериги у нас.

В Испания кутия със същия грамаж струва 5,03 евро, или точно 9,84 лв. В Италия цената е 5,29 евро, или 10,35 лв. Във Франция – 5,15 евро, а когато са на промоция, стойността в някои вериги пада и до 2,83 евро, което, обърнато в наша валута, излиза съответно 10,07 лв. и 5,53 лв. За 100 грама млечен шоколад от популярна марка у нас трябва да се бръкнете с 3,29 лв., докато в Испания същият струва с левче надолу. Подобна е и цената в Италия.

Във Франция бройката шоколад със същия грамаж също излиза по-евтино, отколкото у нас, и върви около 2 лв., обърнато от евро. Най-скъп е шоколадът в Белгия. В магазин в Брюксел от същия вид ще може да си купите срещу 2,57 евро, или 5,03 лв.

Нагоре

Очаква се цените на сладките изкушения да се качат рекордно допълнително в световен мащаб, което ще засегне и България, коментираха търговци. Според тях стойностите у нас са формирани малко по-високи от други държави, защото търговците имат големи разходи, сред които заплати, транспорт, логистика и др. Освен това и ДДС за храните е различен в посочените страни.

Прогнозите за поскъпване на какаото дойдоха през септември, след като президентът на Гана Акуфо-Адо реши да увеличи субсидията за производителите на какао с 63%. Това ще повлияе пряко върху цената на всеки продукт, свързан с тази суровина. За една година в световен мащаб цената на какаото се е удвоила, уточниха експерти, цитирани от международни медии.

Производителите няма как да не вдигнат стойността на продуктите си, тъй като не са готови да правят компромиси с качеството, коментираха от третата по големина фабрика за шоколад в Испания.