0

М одата и традицията на лятното барбекю отшумя. Причината е рязкото поскъпване на дървените въглища за него. От няколко седмици чувалите по бензиностанциите залежават. Хората се дърпат, когато чуят колко струват, сподели продавач. В същото време някои от големите търговски вериги престанаха да зареждат пакети от 10 килограма, тъй като търсенето рязко е спаднало заради солената цена.

Промоция

В една от големите вериги въглищата в момента са на промоция. Трикилограмов пакет струва колкото килограм кайма. Преди за същата сума се купуваха двойно повече въглища. Сега петкилограмовата разфасовка се продава за 18-20 лева, колкото струва бутилка марково уиски на промоция.

Все повече фенове на барбекюто, принудени да икономисват, преминават от дървени въглища на брикети. Те се правят от компресирани дървени стърготини и добавки, като някои от тях имат характерен мирис, който се различава от този на въглищата. Брикетите при това горят по-продължително време. По-лесно е и разпалването на барбекюто, тъй като в някои от тях има добавена запалителна течност. Това обаче променя и вкуса на храната.

Пакет брикети от три килограма струва около 5.49 лв., като на него е посочено, че времето за горене е около три часа. Изборът на въглища или брикети трябва да бъде продиктуван не само от цената им, но и от това, което слагате на скарата, твърдят майсторите на скарата. Брикетът произвежда висока температура, но се нуждае от много време, за да се запали, докато въглищата се запалват сравнително бързо, но не предизвикват високи температури. Следователно брикетите са по-подходящи за пържене на месо, пържоли и други тежки, дебели месни продукти, изискващи дългосрочна термична обработка. В същото време въглените са по-подходящи за зеленчуци и нежни меса, както и за класически колбаси.

Уреди

За 27.99 лв. в момента може да си купите барбекю с капак, намалено от 34.99 лв. Проблемът е, че при тази цена на дървените въглища то ще събира прах на балкона или ще стои забучено на двора като паметник.

Разходка из магазините показа, че разновидностите са в много широк ценови диапазон, като тези с керамично покритие стигат до 2350 лв. Има на колелца и на крачета, като някои от вариантите са комбинирани за грил и скара. Това лято обаче хората се замислят за такива инвестиции и в масова продажба са предимно по-евтините модели, които имат съответно и по-кратък живот.

Без съществени разлики са и уредите, които се предлагат в сайтовете за безплатни обяви. Сред тях се откроява интересна оферта от Ген. Тошево - за „вечно барбекю, изработено от джанта”. От описанието става ясно, че скарата е от чисто нова арматура. Триногата на барбекюто се развива и се завива във вътрешността при транспорт. Така става по-компактно и стабилно при транспорт. Цялото е боядисано с термоустойчива боя, без скарата. Цената от сто лева е за 1 брой. Подобен модел от джанти изработват и предлагат на същата цена и в Хасково, като в офертата е записано, че това е „барбекю за маниаци”.

Екстри

Към разходите за барбекюто се добавят по желание още подпалки (запалки, разпалки), духало, щипки за хващане на готовата продукция, дървени или метални шишове, сух спирт, прибори за почистване на скарата и др. За удобство при разпалването се предлагат и специални уреди, чиято цена е между 28 и 86 лева.

Така стигаме и до това, което ще сложим отгоре върху барбекюто. Въпреки осезаемото поскъпване на всички продукти в магазинната мрежа тук все пак има по-голям избор от продукти, особено ако отглеждате тиквички, патладжани, царевица и други зеленчуци, които да намятате на скарата покрай мръвките. Ако обаче си нямате собствена градина и производство, зеленчуците може да излязат и колкото месото, особено ако подберете микс от шарени или кръгли тиквички. Отделен разход е и овкусяването на зеленчуците със зехтин, балсамов оцет, соев сос и др. Може да метнете върху скарата и гъби печурки, килограмът е 6 и нещо, но ако не наблягате на тях, може да вземете половинка за 3.25 лв.

Най-евтината кайма е на промоционална цена от 5.99 лева. Недостатък при нея е, че се лепи и топи върху скарата и кюфтетата стават на орехчета по време на печенето. Готовите, овкусени с марината месни продукти обикновено са на изгодни цени, но трябва да имате предвид, че са с изтичащ срок на годност и трябва да се приготвят и консумират веднага.

Да не забравяме също така, че барбекюто, особено докато се приготвя, пие много бира.

Ако въпреки всичко можете да си позволите всички тези разходи, не се лишавайте от лятното удоволствие да приготвяте вкусна храна на открито. Поевтиняване на дървените въглища за барбекюто до края на сезона едва ли ще има.