0

И зядоха калкана на морето. Деликатесната риба свършва за броени часове на борсите по Черноморието, показа проверка на „Телеграф“. Интересът към мидите и скаридите също е голям и често има дълги опашки от купувачи. Предимството е, че на борсите морските дарове са пресни, а рибата се почиства професионално и напълно безплатно от търговците на място.

Деликатес

Калканът е деликатесна риба и върви около 35 лв. за кг. Има голям интерес към нея. В петък и събота, ако дойдете по обяд, няма да е останала, коментираха търговци. Сред най-купуваните са черноморските риби, сред които още сафрид, лефер, паламуд, кефал. Последната е много вкусна, но е с плаващи кости и това спира някои клиенти. Определено паламудът и леферът са хит, защото са от България. Сафридът пък смени цацата. В последните няколко години клиентите го предпочитат за пържено мезе, вместо по-дребната рибка, разказаха още продавачите. И допълниха, че се е случвало да имат опашки за миди и скариди, които също свършват бързо. По борсите на морето предлагат още есетра, сьомга, лаврак, ципура и пъстърва. Пъстървата и есетрата са речни риби, но също са български, изтъкнаха търговците.

Цени

Цял паламуд, нечистен, излиза 14 лв. за кг. Ако искате да ви го почистят, това влиза в цената. Единственото условие е да изчакате няколко минути на място. Цял лаврак или ципура може да купите за 16,99 лв./кг, а цяла чистена пъстърва – за 14,99 лв. За килограм нечистен лефер ще платите 34 лв. Сьомга филе и котлет струва 35 лв., а килограм есетра е 34 лв. Чернокопът и сафридът вървят по 15 лева за килограм. „Най-хубавото е, че ти изчистват рибата на място и после вкъщи не се занимаваш – направо печеш или пържиш, прясно и вкусно, коментираха клиенти на рибен магазин на борсата в Созопол. Продавачите разказаха, че имат редовни клиенти, сред които и много чужденци.