0

И зравнителните сметки за парно в момента са информативни. Реални те стават след срока за рекламации, а в момента топлинните счетоводители издават изравнителните сметки със суми без ДДС. Това каза в интервю за БНР Кремен Георгиев, председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

 

По думите му това е ясно указано, а ако трябва да се доплаща, към момента на фактуриране ще бъде добавен 20% ДДС.

"Ако обаче трябва да се получават пари обратно, данъкът ще е 9%, защото задължението е възникнало към момент на действащ 9% ДДС. Накрая, на касата ще е наистина окончателната сума", обясни Георгиев.

Той посочи, че клиентите на "Топлофикация", които са осигурили достъп навреме до измервателните си уреди на практика нямат какво да правят, освен да проверят данните, когато получат изравнителната си сметка. "Всеки обаче трябва да провери правилността на заложените данни", добави Кремен Георгиев.

Срокът за рекламации е до 31 август и който открие неправилни данни, трябва да уведоми топлинния си счетоводител. След тази дата сумите за получаване или довнасяне се фактурират и излизат на касите на "Топлофикация".

"Ако всички уреди в сградата са отчетени, корекции няма да има", уточни експертът и обясни, че след данните в изравнителната сметка има графа "Неотчетени апартаменти", откъдето това става ясно.

"Какво трябва да се направи при неработещи уреди за отчитане за топлинната енергия? Обикновено този тип уреди не гаснат изведнъж. Мигащи индикации и странни символи обаче подсказват, че животът на батерията намалява", отбеляза още Георгиев.

По думите му при подобни ситуации обаче не може да се замени с уред от същия тип.

"Новият уред при всички случаи ще бъде с дистанционен отчет. Преминаването към дистанционен отчет е в интерес и на топлофикациите, екстрите не са само за абонатите", коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.