0

В оди се търговска война срещу българските млечни продукти. Кой стои зад нея, не можем да кажем със сигурност. Това заяви Юлия Маджарова, управител на една от най-известните мандри в България, на пресконференция в БТА. Тя бе организирана от трите млечни браншови асоциации в страната. Поводът бяха обвиненията на най-новата организация за защита на потребителите с председател Андрей Велчев, който изнесе информация, че в над 90% от овчите кашкавали и сирена взетите от тях проби са показали, че съдържат и друго мляко.

Срив

След този случай отчитаме огромен срив и на износа, и на вътрешния пазар, единодушно обявиха председателите на двете млечни асоциации Димитър Зоров и Владислав Михайлов. По думите им е възможно да има заговор срещу нашето производство. Димитър Зоров направи връзка със съвпадението между времето, в което България получи защита на сиренето и киселото мляко, което й дава абсолютно право само тя да го произвежда, излизането на информацията за съмнително качеството на овчите сирена и кашкавали и реакция на гръцки общественици в техните медии. Димитър Зоров цитира техен политик по повод защитените продукти, който в интервю откровено е заявил: „България ни взе това, което ни се полага по право, измъкна го под носа ни“. Браншовикът коментира, че не може да обвини директно южните съседи, че работят срещу нас, но съвпадането на трите събития е очевидно.

Агенцията

Шефът на Агенцията по храните (БАБХ) Светослав Патарински и заместничката му Галя Викьова коментираха, че са се самосезирали от медиите за овчето сирене и кашкавал и при среща със сдружението са получили протоколи, които обаче не са били пълни. Информацията в документите е била твърде относителна, без конкретни цифри, а пробите не са били иззети според процедурата. Вече 40 дни инспекторите вземат проби от предприятия, които произвеждат овчи сирена и кашкавали, и до десет дни ще обявят резултатите за съдържанието, каза зам.-шефът на БАБХ Галя Викьова.