0

В исоки декемврийски сметки за ток, получени в последните дни, шокираха потребители и хвърлиха различни съмнения за измами от енергото. Домакинство се оплака, че получило 435 лева сметка за ток за декември. Месец преди това фактурата му била 300 лева. От 480 лева сметка се оплака потребител, който плащал преди 90-110 лева за месец. Това се е случило, при положение че средномесечната температура този декември е с 3,5 градуса по-ниска от тази през декември 2022 г. Разликата би донесла само 4% по-висока сметка, като се добави и с малко над 3% по-скъп ток от 1 юли м.г. Това би допринесло за общо с около 7% по-голяма сметка от предишния декември. 

Съмнения  

Заради много големи сметки за последния месец на миналата година потребители изказаха съмнения за фрапиращи измами. Те пишат в социалните мрежи, че от смяната на механичните със смарт електромери енергото можело да прехвърли загубите за сметка на потребителите  и така да натовари с около 6-10%, дори до 20% месечната сметка. Подаване на ток с по-ниска честота, под 50 херца и по-ниско от 220 волта напрежение било фактор за увеличаване с 45 до 50 процента на сметката за ток. Така общо сметката можела да скочи с между 50 и 60%.

Контра

По-високите сметки на ток се плащат от небитови потребители, които ползват електроенергия от борсата в различни часове на денонощието и чиито електромери са многотарифни, обясни енергийният експерт и председател на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски пред „Телеграф“.

Ако те ползват енергията и вечер, когато цената на тока струва и по 700 лева за мвтч, тогава сметките стават много високи. Това сигурно е причината за високите сметки на тези небитови потребители.  Няма причина битовите потребители да са с по-високи сметки, защото цената на тока е една и съща регулирана цена, която не се увеличава през различните части на денонощието в зависимост от борсовата цена, категоричен е Хиновски.  

Не е вярно и обяснението, че с подаване на по-ниско напрежение от  220 волта енергото си допълвало сметката на битовия потребител. „Ти потребяваш мощност, не напрежение и не ток. Дори да е по-ниско напрежението, енергията е една и съща, обяснява Хиновски. При тази енергия в единия случай се ползват 100 единици за 1 час, а в другия 100 единици за 2 часа. Но енергията е 100 единици. Няма начин да излезе, че си ползвал по-голяма мощност.     

За смартелектромерите да се прехвърли на битовия потребител реактивна енергия може да се случи, допусна Хиновски. Но не е вярно, че енергото прехвърля енергийните загуби на потребителите, каза той.