0

Д ържавата да върне старите такси на тола. Сегашната не отговаря по никакъв начин на нашите пътища. Плащаме европейска ставка, движим се по изключително разбити трасета. Това каза пред „Телеграф“ изпълнителният директор на Камарата на автобусните превозвачи в България (КАПБ) Димитър Димитров. Думите му идват, след като 7 организации се подписаха под обща позиция, с която заявяват протестна готовност, ако исканията им не бъдат чути и изпълнени.

Искания

Димитров обясни, че те искат регионалното министерство незабавно да върне старите цени на тола, които са били в сила до края на юни 2023 г. Според него връщането на по-високите такси, които влязоха в сила от 1 юли, трябва да се случи само след отстраняването на проблемите в системата, които според тях са множество, и извършване на одит. „Ние имаме съмнения относно отчетността и събраните пари. Имаме изключително голям проблем по отношение на глобите, които се начисляват на българските превозвачи“, посочи той и добави, че към момента те възлизат на над 1 млрд. лева, като санкциите се начисляват заради проблем с бордовите устройства. Димитров коментира, че когато доброволно платят компенсаторна такса, тя е в размер на 750 лева, а ако не го направят, получават електронен фиш на стойност 2500 лева. Затова той призова да се оправи тол системата и тя да заработи нормално, както и да се прецени дали има необходимост от това устройство, което в момента струва 360 лева и плащат месечна такса. „В Европа е заложено след 3-4 години всички да минат на тол“, каза Димитров и призова при незаплащане на такса да се даде срок, в който доброволно да се заплати, а ако това не се случи, тогава да се пристъпва към санкциониране.

Срок

Изпълнителният директор на КАПБ каза още, че в понеделник очакват да получат отговор какво се случва с искането им. В случай че то не бъде изпълнено, ще се съберат с останалите организации, подписали позицията, и ще обсъдят следващите си стъпки. Той подчерта, че при предишното отлагане на новите такси с шест месеца, по времето на министър Гроздан Караджов, идеята е била да се обсъдят и решат проблемите, но това не се е случило, защото никой не ги е потърсил.