0

Ч овечеството се е развило, защото хората са продължавали да се възпроизвеждат – без значение от случващото се около тях. И все пак, дори и днес, когато се намираме в пика на научните постижения, няма жена на тази Земя, която да не изпитва страх от най-естествения процес – раждането на дете. Въпреки че това е момент, в който жените трябва да са най-щастливи и да изпитват най-хубави емоции, някъде вътре в тях се таи страх, за който рядко споделят открито.

istock

Ако сте на прага на най-важния момент в живота си – раждането на детето ви, но ви е обзела тревога от това какво ви предстои, най-добрият начин да се справите е да създадете план за раждането. Голяма част от страховете всъщност са предизвикани от липса на яснота и необходимостта да се хвърлите в неизвестното, но когато сведете „неизвестните“ до минимум, ще установите, че изведнъж сте станали много по-спокойни. Ето какво трябва да съдържа планът за раждане – съветваме ви да се захванете с изготвянето му още сега.

БАГАЖ

Може да изглежда дребно, но багажът за болницата ви реално е всичко онова, което ще ви трябва по време на престоя ви там. И освен абсолютно необходимите неща, като нощница, четка за зъби, бельо и зарядно за телефон, помислете и за някои глезотии, като слушалки, книга, шоколад и примерно тефтер (ако обичате да си водите някакви записки или решите да документирате часовете преди раждането на детето ви), както и дрехи за вас и бебето за изписването. Повечето болници с родилни отделения имат списък с необходими неща, които трябва да подготвите, както и неща, които може да не са разрешени за взимане. Попитайте медицинския персонал на здравното заведение, за да сте максимално ефективни в приготвянето на багажа. Задължително сложете в папка всички документи и изследвания, които ще ви трябват за постъпване, за да не се налага там да започнете да ровите нервно и да се чудите кое къде е. Когато моментът дойде, просто си грабвате сакчето и сте готови да постъпите в родилното.

БЕБЕШКИ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ

Хубаво е да се снабдите с основните неща, които ще ви трябват за първите дни с бебето вкъщи. Това означава всичко от биберони, шишета, повивалник и пелени до дрехи и козметика. Не се хвърляйте в купуване на всякакви неща, за които сте чели по групите във Фейсбук – шезлонг за бебе примерно не ви трябва на този етап. Обадете на приятелки, които са родили преди вас, и ги попитайте от какво ще имате нужда в началото – те ще ви дадат най-добрия съвет, а може и дори да ви услужат с неща, които вече не им трябват. Вземете ги! Първите години са еднакви при всички деца и рядко уреди, дрехи и други принадлежности успяват да се износят само от едно дете – по-добре е да бъдат споделяни и с други. Да, включително и бебешката количка – ако някой ви предлага хубава и здрава, възползвайте се.

ФОТОГРАФ

Вярно е, че раждането е спомен за цял живот, но паметта отслабва, а и човешкият мозък е склонен да преиначава някои неща. Освен това оттук нататък ще има да помните толкова много моменти, че по-добре да оставите изписването от родилното на фотограф, който да го запечата наистина завинаги. За тази цел проучете и изберете професионалист, на когото да поверите този специален отрязък от живота си, и си направете предварителна среща с него, на която изразете всичките си предпочитания и изисквания.

КАПКИ RESCUE® НА Д-Р БАХ

Още едно от важните неща, които също е добре да сложите в багажа си, са капките на д-р Бах – те са малко, но ценно средство за връщане на спокойствието в такъв предизвикателен момент. Съставени от пет цветни есенции - скална роза, слабонога, джанка, повет и Витлеемска звезда, капките са бърз начин да възвърнете емоционалния си баланс и да преодолеете чувството на тревога и паника.

RESCUE

До максимум 15 минути след приема им (директно накапване под езика), механизмите за самолечение на тялото се активират. Препоръчителната доза е 4 капки на всеки 15 минути, до постигане на максимален ефект, който има продължителност около 1-2 часа. Ползвайте ги толкова пъти, колкото имате нужда – можете да започнете още от вкъщи и да продължите и в родилното.

И помнете, че раждането може да изглежда малко страшно, но съвсем скоро ще държите в ръцете си най-сладкото и ценно същество – вашето бебе, а това разсейва всеки страх и тревога. Успех!