0

Р азграбват къщите в обезлюдени села, показа справка на „Телеграф“ в брокерски агенции. Една от постройките беше в габровско село без жители и беше продадена за 130 000 евро. В повечето от населените места с нулево население у нас къщите или останките от тях не се продават, но земеделски фондове масово изкупуват парцели в тях.

Оферти

Сред малкото оферти за продажба на къщи беше реставрирана вила за 130 000 евро в Долни Радковци, което е на 11 километра от град Трявна. По последни данни в селото има 1 човек и 6 къщи. Постройката, която до миналата седмица беше в продажба, е ремонтирана и е на 2 етажа по 80 кв. м жилищна площ, които са обзаведени. Първият етаж включва коридор, тоалетна и баня отделно и две спални. На втория има кухня с камина, хол, спалня, тоалетна и килер. Къщата е с локално отопление, като на втория етаж в хола има и климатик. Пред вилата има изградена покрита веранда от 50 кв. м, баскетболно игрище от 130 квадрата. Разполага също с бетониран двор и 1000 кв. м овощна градина. От брокерската агенция, която предлага къщата, разказаха на запитвания от купувачи, че са свалили обявата, защото вероятно къщата вече е продадена директно от собственичката й.

Във Великотърновско само с един жител според преброяването през 2021 г. е село Осенарите. До миналия понеделник там се продаваше къща от 1500 квадрата с 3 стаи, каменна плевня и други стопански постройки. На 20 метра от имота има вода, а до него води черен път. Брокери обясниха, че собствениците са поискали обявата да бъде свалена същата седмица. Или са продали имота директно, или са решили да си го оставят, коментираха от агенция за недвижими имоти пред кандидат-купувачи. Цената на имота е била 11 000 евро. В изоставеното габровско село Балалея в община Дряново все още се продава масивна жилищна сграда с площ от 107 квадрата и двор от 632 кв. м. Цената на къщата е 9500 евро, като брокерите изтъкват, че става дума за екологично чист район в планината.

Земя

Фондове за изкупуване на земеделски земи търсят имоти и в обезлюдените села, където са готови да инвестират в парцели, показа още проверката на „Телеграф“. Едно от изоставените местности е софийското Неделище, което се намира близо до град Драгоман. В района се продава предимно земеделска земя, като за 900 квадрата ще ви искат около 5400 евро.

Изоставят се и бизнеси в градовете около населените места без жители. В град Раднево, в близост до обезлюденото старозагорско село Овчарци, се дава под наем магазин за хранителни стоки от 27 квадрата за 200 евро.

След последното преброяване на националната статистика през 2021 г. стана ясно, че общо 199 са населените места, в които не живее никой. Става дума за райони с 0 население в областите Габрово, Велико Търново и Кюстендил. Основната причина за намаляване на населението в последните две години у нас е не заминаването на хората в чужбина, а отрицателният прираст, посочват от статистиката.

Туризъм спасява Лещен

Някои села, застрашени от обезлюдяване преди десет години, са успели да се преборят с проблема, поне засега, коментираха брокери. Едно от тях е гърменското село Лещен. За десет години обитателите му са се увеличили. Към септември 2022 година жителите на селото са 12 души, докато при предишното преброяване са били едва 8. Там се продават и имоти, като цените им тръгват от 50 000 евро за земя. Селцето е популярна туристическа дестинация и в момента там има оферти за къщи, заведения и парцели. Цените тръгват от 52 000 евро за земя от 560 кв. м с каменна постройка, която е била плевня. За 180 000 евро – 200 000 евро в момента се търсят собственици на три къщи в селото. Всяка е обзаведена и модерно оборудвана. Двуетажна вила, която може да се използва за семеен хотел, се предлага за 90 000 евро. На първия етаж има напълно обзаведена всекидневна с камина, спалня и баня. Разполага и с помещение за механа. Вторият етаж е с четири спални и четири санитарни възела.

Хотели за милиони в Паничище

Село Паничище в Рила е друга хитова туристическа дестинация с малко жители, но с положителна тенденция за развитие и без опасност да се обезлюди напълно, надяват се местните. Към края на миналата година там е регистрирано население от едва 9 души. Селцето е популярно кътче за отмора и в момента там се продават хотели за милиони. Сред хитовите оферти е голяма сграда от над 4300 квадрата за 1 090 000 евро. Представлява 6-етажна масивна постройка, с четириетажно и едноетажно ниско тяло. Имотът е използван като база за обучение и преквалификация на кадри. Хотелската част е с капацитет 65 места за настаняване в два мезонета, пет апартамента и шест тройни стаи. Разполага със закрит басейн и сауна, фитнес зала, външно игрище. Има асансьор и централно отопление. Цял туристически комплекс от хижа и хотелска част от 1200 квадрата се продава за 1 300 000 евро в Паничище.