0

П овече пари за здраве, за нови детски градини и за поввишаване на пенсиите. Това е само част от светлото бъдеще на нацията, което начерта финансовият министър при представянето на Бюджет 2024, който бе одобрен от кабинета „Денков-Габриел”.

Заедно с него бе одобрена и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за периода 2024-2026 година, която представлява мотивите към законопроекта, съобщиха от Министерския съвет.

Бюджет 2024 и Актуализираната среднобюджетна рамка за периода 2024-2026 г. са разработени в рамките на Маастрихтските критерии, се казва в съобщението. Дефицитът за сектор „Държавно управление“ е съответно 2,9% от БВП за 2024 г., 3,0% от БВП за 2025 г. и 2,5% от БВП за 2026 г.

Дефицитът за средносрочния период да бъде в рамките на фискалните правила и ограничения по националното и европейското законодателство, се казва в съобщението. Условието е да има пари за необходимите разходи. Акцентът на Бюджет 2024 е върху социалните политики, инвестиционните програми и реформите, финансирани както от националния бюджет, така и от сметките за средства от ЕС.

Макроикономическата прогноза на Института за анализи и прогнози към МФ предвижда през 2024 г. растежът на БВП да се ускори до 3,2% поради нарастване на инвестициите в икономиката и достигане на размер от 205,8 млрд. лв. За 2025 г. и 2026 г. БВП ще се повишава с по 3%, гласи проектът на Бюджет 2024.

ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА: Сервитьорите плащат данък на бакшиша

През прогнозния период се очаква инфлацията да продължи плавно да се забавя, следвайки очакваната динамика при международните цени. Прогнозата е средногодишната инфлация да се понижи до 4,8% през 2024 г., 2,8% през 2025 г. и 2,2% през 2026 г. Енергийните стоки ще имат отрицателен принос към инфлацията, дължащ се на очакваното поевтиняване на транспортните горива.

Планираната консолидация на дефицита на сектор „Държавно управление“ до 2026 г. се постига въпреки значителния ефект от отразяването в разходната част на очакваните доставки в сектора на отбраната през 2025 г.

„Бюджетната рамка е ясна, тя е дискутирана много пъти, като бюджетът е разписан при 3% дефицит на КФП. Заложени са достатъчно приходи, които са съобразени с очаквания икономически растеж, както и с текущото данъчно законодателство, включително и данъчните промени, които парламентът прие на първо четене. В разходна част има съществено надграждане на съществуващит политики”, заяви на пресконференция министърът на финансите Асен Василев, цитиран от NOVA.

По думите му се запазват политиките за 125% от средната работна заплата на учителите, както и тези в Здравната каса, свързани с разширяване на извънболничната помощ и профилактиката, като бюжетът за здраве расте с над 1 милиард. Василев подчерта, че се продължават политиките за подпомагане на младите семейства и тези, свързани с подобряване на демографската картина в страната.

„В този бюджет са увеличени разходите за стандарт за децата в детските градини и яслите, така че държавните и общински такива остават безплатни”, изтъкна финансовият министър. Той посочи още, че са предвидени 87 милиона лева за строеж на нови детски градини и училища. 10 млн. лева се заделят за обезщетения за родители, чиито деца не са били приети в детска градина – по около 507 лева на дете, колкото е стандарът за издръжка на едно дете в заведение от такъв тип. Асен Василев каза още, че се очаква повишение с по 11 на сто на доходите и пенсиите за догодина.