0

Т уристи щурмуват Сливен за злато на промоция по 79 лв. грама, показа проучване на „Телеграф“. Бижутата от благородния метал излизат най-тънко в Града на стоте войводи. Затова предколедно хората от други населени места си организират турове до там за шопинг на накити. Това е по-евтино дори от стойностите в заложните къщи, където бижутата на старо са по 90 лв. за грам, коментираха търговци пред „Телеграф“.

Цени

Цените на новите златни гривни, пръстени и верижки са промоционални в седмиците преди Коледа, като започват от 79-85 лв. за грам в Сливен и стигат до 250 лв. в Бургас, показа репортерска проверка. В София грамът върви около 120 лв., а в Русе е от 98 лв. нагоре. Изобилие от златни бижута се предлагат в ювелирните магазини във Варна, като цените се съобразяват с тези на златото по международните борси. Витрините са отрупани с всевъзможни изделия. Брачните халки от злато са от 150 лв. и 250 до 310 лв. Твърдите гривни са от 540 до 900 лв., ажурните - по 1560 лв. При гривните с оплетка, в съчетание с камъни цената достига и до 2400 лв. Предлагат се и детски златни гривни за по 140-170 лв. Най-евтините годежни пръстени са от 125 лв. и са с цирконий, а най-скъпите с диамант – 1400 лв. Има и изобилие от златни синджири, като цените зависят от грамажа, сложността на оплетката и вида на вплетеното злато. Най-изгодно е ефирно дамско колие „Безкрайност“ за 178 лв., но има по-масивни мъжки ланци по 1500, 2700, 4900 и дори по 10 370 лв. Дамските колиета може да надхвърлят 2300 лв., като има комплекти с гривна от 2260 до 3650 лв. 

Занаятчии

От 130 до 250 лв. за грам се продават в Бургас златните бижута. Изделия в долния ценови праг могат да се намерят в по-малките и непретенциозни златарски магазини, тип занаятчийски работилници, в които накитите се изработват на място с отливки по каталог. Най-бюджетно излизат модните напоследък минималистични висулки, които могат да се купят и за по 100 лв. За гривна, пръстен или обеци цените започват от 350 лв. нагоре. Ако клиентът пожелае конкретен модел извън каталога на ателието, цената скача двойно и тройно. Повечето магазини на популярни бижутерски брандове отдавна не афишират цената на стоката си "на грам", а на изделие. С най-високи цени след аксесоарите с диаманти се нареждат тези с рубини, сапфири и изумруди. Бижу с такъв камък излиза минимум по 500 лв. на грам. 

Комплекти

Между 99 и 105 лв. на грам е приблизителната цена на обработено злато в бижутерийните магазини в Стара Загора. Като цяло цените варират в много голям диапазон – от около 200 лв. за пръстен до над 2000. Предлагат се комплекти колиета и пръстени, които излизат доста солено – над 2500 – 2600 лв. 

„Всичко зависи от обработката и фирмата, която предлага бижутата. Има значение и държавата, в която бижуто е произведено и дали е ръчна работа. Затова и разликите в цените са толкова големи. Преди коледните празници се търсят много годежни пръстени. Ако не са сигурни дали бижуто ще се хареса на дамата, предлагаме вариант с ваучери – доста клиенти се възползват от тази опция“, разказа Мария Динева, управител в един от бижутерийните магазини в града на правите улици. 

В Русе купуват сребро

Сребърните бижута са по-предпочитаният подарък за Коледа в Русе в сравнение със златните и причината за това, разбира се, е в цената. Сребърна гривничка с камъчета от цирконий може да се купи за около стотина лева, като грамът излиза 10-11 лева, показа проверка на „Телеграф“. Дамските гривни са с родиево покритие, което предпазва метала и той потъмнява по-трудно. Мъжките обикновено го нямат и са без камъчета. Затова и са по-евтини, като грамът е около 6-7 лв. Сребърни обеци с цирконий с тегло 15 грама струват 167 лв. Някои магазини предлагат по празниците 20 процента отстъпка за среброто и 15 процента – за бижута от стомана, затова подаръкът може да излезе доста по-евтин. През последните години цената на среброто е покачена леко, твърдят търговците. 

Броят 102 лв. за медальон Богородица

По 102 лв. броят за медальон от злато с Богородица. Това е и най-предпочитаното бижу за коледен подарък, разказаха от магазин в центъра на столицата. Имаме и много поръчки онлайн, допълниха търговците. Висулка от благородния метал във формата на ангелче със сърце може да се купи за 70 лв. За по-масивна плочка с изображение на светец цената минава  200 лв. За 220 лв. ще вземете бижу с Богородица, подходяща за колие. Големината на бижуто е 2,3 см на 1,9 см, 14 карата, 1,12 грама. Фина висулка, изработена изцяло от класическо жълто злато с нежно  ангелче, излиза 135 лв. Тежи точно половин грам, като в цената е включено и гравиране.

По темата работиха: Жанета Йорданова, Добромир Радушев, Елена Анастасова, Елена Дюлгерова, Ралица Димитрова