0

Б ял заек, символ на новата китайска астрологична година, се очаква да е хит на филателния пазар у нас през 2023 г., научи „Телеграф“.

Марката с изображението на пухкавото животно, символ на търпение и късмет, ще бъде пусната на все още неопределена дата през януари в Централна поща – София.

Интерес

„Очакваме традиционни опашки. Хората идват от 6-7 ч. сутринта и продаваме целия пуснат тираж за около половин час“, каза за „Телеграф“ Пламен Стоянов, секретар на Специализирания експертен съвет по маркоиздаване и главен експерт в дирекция „Съобщения“ към Министерство на транспорта и съобщенията. Марката ще бъде издадена в тираж от 3600 бройки. Само около 700 обаче ще се пуснат за продажба, а останалите са предназначени за представителни цели на министъра на транспорта. Голяма част ще бъдат пратени и в централата на Всемирния пощенски съюз в Берн, Швейцария. Мераклиите филателисти ще могат да закупят по една бройка на човек.

Революционери

Васил Левски и Христо Ботев ще са герои на други две от марките, планирани за издаване през 2023 г. Поводът при Левски е 150 г. от обесването му. Това събитие ще бъде увековечено чрез сюжет на художника проф. Пламен Вълчев, който тепърва се създава. Марката за Ботев е посветена на 175 г. от рождението му. „Избрахме тук за сюжет паметника на поета революционер във Враца, тъй като в годините многократно са били издавани марки с негови портрети“, информира Стоянов.

Слава

За трети път в историята на маркоиздаването у нас почетено ще бъде и спасяването на българските евреи през Втората световна война. През 2023 г. подвигът на нацията ще бъде илюстриран на марка с блок, в който ще бъдат публикувани 20-те българи спасители, заслужили включването си в списъка на праведниците на монумента „Яд Вашев“ в Израел.

През 2023 г. почетен ще бъде и астрономът Николай Коперник – за 550 г. от рождението си – с негов портрет на Александър Поплилов. Уважена ще бъде и паметта на Радой Ралин, Апостол Карамитев, Лея Иванова и Петър Слабаков – за 100 г. от рождението им.