0

Д растичният скок на цените на природния газ и петролните деривати, поскъпването на предпочитаните от българина дърва и въглища и на парното през миналия отоплителен сезон белязаха масовото преминаване към отопление с климатик. Анализ на главния експерт от Агенцията за устойчиво енергийно развитие Людмил Костадинов за в. „Телеграф“ и тази година нареди климатика клас А на челно място по икономичност и енергийна ефективност сред 12 източника за отопление. Първото място неизменно заема термопомпата въздух-вода, но тя е изключително скъпа.

Класация

Електроенергията за бита е с регулирани цени и те като цяло остават стабилни.

Съответно стабилни остават разходите за отопление с климатици и термопомпи, които използват електроенергия, поясни Костадинов. През септември 2022 г. домакинствата са плащали 1 квтч произведена от термопомпа топлина по 5,3 ст., а в момента след актуализиране на цената на електроенергията на регулирания пазар цената на топлината от термопомпа е 5,6 ст./квтч. Отоплението с климатик също се е променило минимално - увеличило е от 7 ст./квтч до 7,5 ст./квтч. Ако инсталациите са нови, в цената на топлинната енергия влиза цената за закупуване и монтаж. Тогава тези два източника си разменят местата по икономичност, съответно с цена 11,5 ст. и 9,6 ст. на квтч.

Костадинов обръща внимание, че по-значително е увеличението на цената на топлото при използване на нощен ток с акумулиращи печки поради по-значителния ръст на цената на нощната електроенергия. 1 квтч, произведен с акумулираща печка нощем, вече е с цена 15 ст./квтч, което е с 20% повече, отколкото през септември 2022 г. 1 квтч топлинна енергия, получена този юли при работа на електрическа печка духалка с дневен ток, пък струва 22,6 ст., което е 3 пъти по-скъпо, отколкото при климатика.

Цени

Към юли 2023 г. най-значително е намаляла цената на природния газ за бита – над 2,5 пъти в сравнение със септември 2022 г. поради многократното намаление на международната цена на газа за този период, коментира Костадинов. Към момента той е трети по икономичност източник с цена 12,8 ст./квтч. Преди 10 месеца цената е била 32,5 ст./квтч. Значително, но в по-малка степен, намаляват и цените на нефтените деривати – газьол, котелно гориво и пропан-бутан поради намалението на международната цена на нефта, отбелязва Костадинов.

Дървата поевтиняха с 2,9 процента, а въглищата поскъпнаха с 16,41% в сравнение със септември 2022 г. Топлото от печка на дърва е струвало 13,7 ст./квтч през 2022 г., а в момента то излиза 13,3 ст./квтч. Камината с въглища ни излиза през този юли по 14,9 ст./квтч, а преди 10 месеца – 12,8 ст./квтч.

Екопелетите се борят с пропан-бутана за почетното шесто място - с цена 15,4 ст./квтч.

Цената на топлинната енергия от „Топлофикация София“, която използва природен газ, също е регулирана и остава почти без изменение въпреки значителното понижаване на цените на синьото гориво, отбелязва Костадинов. Сметките за топла вода и парно обаче ще се увеличат заради връщането на ДДС от 9 % през миналия отоплителен сезон, на 20% след 1 юли тази година. 18,4 ст. струва 1 квтч топлинна енергия в момента. В тази цена на полезната топлинна енергия от централно топлоснабдяване обаче не са включени разходите за отопляване на общите части – тръбите до радиаторите и телата на стълбищните площадки. С тях цената на полезната топлинна енергия от централно топлоснабдяване нараства с около 20-25%, поясни експертът на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Тоест става 22,08 – 23 ст./квтч и така се бори за второто място по скъпотия с дневния ток, тоест с духалката.

За хората в списъци цените са по-ниски

Към момента за по-изгодни цени при закупуването на дървесина от физически лица може да се говори единствено в случаите на продажба на стояща дървесина на корен. Този начин е преобладаващ в двете най-големи южни държавни предприятия – Южноцентрално ДП, Смолян, и Югозападно ДП, Благоевград. Това отговориха от Министерствотж на земеделието и храните на въпрос на „Телеграф“ ще бъдат ли осигурени потребителите с дърва за огрев на изгодни цени.

При тях има утвърдени цени за продажба на дърва за огрев на лица, включени в списъците на кметовете на значително по-ниски от началните цени от тези, на които стартират търговете за продажба на този вид дървесина на търговци, увериха от МЗХ. Оттам допълниха, че за разрешаване на проблема с дървата е внесен Закон за изменение и допълнение на Закона за горите, като комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание се е ангажирала да го разгледа в кратки срокове.

Сега кубик нацепени дърва върви около 160 лв. в София.