0

Л ятото отмина, сякаш беше вчера, а днес хората вече започват да мислят какви подаръци да купят на близките си за Коледа. Да – празниците бавно, но сигурно наближават, но освен тях идва и един друг ден от годината, който също много хора очакват с нетърпение. Освен, че ще ги улесни при избора на подаръци, той ще бъде и доста благосклонен към бюджета им.

Разбира се, става дума за Черния петък. Известен още като Black Friday, на този ден търговци от цял свят правят големи намаления на своите стоки, а клиентите се редят на опашки с часове, за да се доберат до така желаните артикули, на доста по-добри цени от обичайните.

Но кога точно е Black Friday, от какви оферти и промоции можем да се възползваме и кои са най-често купуваните стоки на този ден, ще ви разкажем сега.

Кога е Черният петък в България

Black Friday води началото си от Щатите и макар първоначалната употреба на термина да няма нищо общо с намаленията по магазините, то сега той се свързва единствено с пазаруване и стоки в разпродажба.

Официално, Черният петък е винаги в деня след Деня на благодарността в САЩ, който е в последния четвъртък от месец ноември. През 2022 г. Black Friday се пада на 25-ти ноември, но спокойно, някои от българските търговци удължават своите кампании, така че е много вероятно да имате повече от един ден за шопинг. При някои фирми този период може да варира, така че ви съветваме да се информирате предварително за началната и крайната дата на кампанията на съответния магазин или сайт.

Друго важно нещо е в колко часа официално започва събитието. Това важи най-вече за онлайн магазините, понеже при тях намаленията започват от конкретен час, който може да е различен за всеки сайт. Имайте предвид, че много хора стават рано. Затова побързайте, за да са сред първите, които ще се възползват от намаленията, когато кампанията стартира, а да сте сигурни, че ще вземете набелязания продукт преди да се е изчерпал още в първите минути.

Кои са най-купуваните продукти на Черен Петък

Black Friday е един от най-очакваните дни в годината и за търговците, които често генерират рекордни обороти само от този единствен ден. Но както се досещате, поради неговата популярност, конкуренцията също е огромна. Затова всеки се стреми да изпъкне пред останалите и да привлече повече клиенти чрез по-големи намаления и по-актуални промоции.

На Черен петък, на разпродажба по магазините може да се намери и „от пиле мляко“. Всеки търговец сам решава кои от стоките си да пусне на по-ниски цени. Някъде дори може да срещнете и оферти от рода на „два артикула на цената на един“, „купи два продукта – вземи третия безплатно“ и др.

Въпреки това статистиката сочи, че през този ден някои стоки са по-търсени и съответно по-често купувани от клиентите спрямо останали. Ето най-популярните от тях:

  • Дрехи и обувки

Черният петък е рай за жените, които обожават да ходят на шопинг. На този ден ще можете да си накупите всички онези якета, клинове, рокли, ботуши и други неща, за които си мечтаете цяла година и то на доста по-добра цена.

  • Техника

Стоките в тази сфера по принцип не са сред най-евтините, така че е напълно логично те да са сред най-купуваните с намаление на Черен петък. Най-често купуваните стоки от сфера техника са:

  • Кухненски електроуреди – Тук разнообразието е голямо – печки, перални, климатици, хладилници, кухненски роботи, тостери, прахосмукачки и кафемашини са сред най-популярните избори на потребителите.
  • Мобилни телефони – Много често хората чакат Черния петък, за да си вземат желания телефон, което понякога излиза по-евтино, отколкото ако го вземат от някой мобилен оператор, обвързвайки се с двугодишен договор.
  • Телевизори – вместо да вземат желаната плазма на кредит и на по-висока цена, много съобразителни хора биха изчакали и биха си я взели именно на Black Friday. Така дори може да останат пари и за още нещо на промоция. Все пак изборът е огромен.
  • Компютри – Без значение дали старият ви лаптоп се нуждае от смяна или пък детето ви иска нова геймърска машина, на този ден по магазините и онлайн ще откриете много изкушаващи намаления на компютри и периферия.
  • Детски стоки

Децата са едно от нещата, за които не трябва да пестим средства. Поради тази причина много родители се възползват от намаленията на Черния петък, за да вземат най-необходимите неща, като дрехи и играчки на своите мъничета.

  • Козметика

Козметиката също се нарежда сред предпочитаните стоки за пазаруване на Black Friday. Дамите могат да попълнят колекцията си от гримове на много по-добри цени, отколкото през останалото време от годината.

  • Парфюми

Това е предпочитана покупка, както от жени, така и от мъже. Марковите и качествени парфюми нямат славата на много евтини стоки, затова по-предвидливите хора предпочитат да изчакат деня на промоциите и намаленията, за да се сдобият с любимия аромат.

  • Бижута

Скъпите бижута също са доста срещани покупки на Черен петък. Те са прекрасен подарък за любимия човек, като някои господа дори избират този ден, за да купят годежен пръстен за половинката си.

Какви са удобствата на онлайн пазаруването на Black Friday

Безспорно едно от предимствата на Черния петък, освен разбира се промоциите и намалените цени е, че може да пазарувате както във физически магазини, така и онлайн. Повечето хора предпочитат именно втория вариант, защото той има доста предимства. Ето някои от тях:

  • Може да направите своята поръчка от уюта на своя дом.
  • Не се редите и блъскате по опашки.
  • Може да пазарувате от няколко онлайн магазина едновременно.
  • Не се налага да пътувате километри и да се борите с трафика, за да стигнете до дадена локация.

Да, времето за доставка може да отнеме няколко дни, но на фона на всички останали предимства, това е компромис, който повечето хора могат да направят.

И тази година в Black Friday ще се включат много търговци, сред които и Ozone.bg, които имат огромен асортимент от най-разнообразни стоки. Така че не чакайте последния момент, а започнете с подготовката още сега, като си набележите желаните продукти, за да сте готови да действате, когато Black Friday стартира.