0

И зкупиха кюлчетата инвестиционно сребро у нас. Цените в България и за изкупуване, и продаване са сред най-високите в Европа и затова интересът към този метал в последните месеци е по-голям от обикновено, показа проучване на „Телеграф“.

Цени

Най-много се купуват различни като грамаж кюлчета от сребро, като много от преди предлаганите вече не са налични. Напоследък имаме повече запитвания за този метал, отколкото за злато, разказаха търговци. Сред най-популярните е парче сребро от 50 грама на известен белгийски производител, което у нас може да се купи за 192,46 лв.

За сравнение същият продукт излиза 58,50 евро или 114,42 лв., ако го платим през испанска или френска платформа за сделки с ценни метали. Грамът, на който се изкупува среброто у нас, върви между 0,82 лв. и достига до 1,20 лв., като най-добра стойност могат да ви дадат във Варна, показа още проучването.

В Испания например грамът е по 0,34 евро, или 0,66 лв. В английските платформи цената, обърната в нашата валута, е около 40 лв. Заради разликите много българи следят движението на стойностите и правят покупко-продажби и по чуждестранни борси. Напоследък има и запитвания за изкупуване на сребърни прибори, казаха още търговци.

Документи

За да продадете среброто си, трябва да разполагате с някои документи, уточниха търговци. На първо място лицензираните търговци ще ви поискат документ за самоличност. Хубаво е да имате и доказателство за собственост – разписка за покупка или сертификат за автентичност.

В някои държави може да се наложи да предоставите и своя данъчен идентификационен номер или социалноосигурителен номер като част от процеса на продажба. Купувачът може да ви помоли да предоставите валидна информация за контакт като адрес, телефонен номер или имейл.

Може да бъдете помолени да подпишете споразумение за продажба или разписка, в която са описани подробно условията на сделката, включително договорената цена, количеството продадено сребро и други подходящи подробности.