0

П оскъпването на колите на старо застигна и портала за продажби на Националната агенция за приходите. В сайта на приходната агенция, където се предлагат отнети от длъжници или конфискувани в полза на държавата возила, вече трудно може да се намери автомобил за под 1000 лева, показа проверка на „Телеграф“. Ако има такива, те са доста малко. И в повечето от случаите са с регистрация от 90-те, спрени от движение, в лошо състояние, с липсващ двигател или други части. Някои директно стават само за скрап.

Състояние

За 250 лева например се предлага „Сеат Кордоба“ от 1995 г. В офертата изрично пише, че е в лошо техническо състояние, не е в движение, липсва акумулатор, гумите са спукани, а купето е с олющено лаково покритие.

Срещу начална цена 1000 лева пък е обявен автомобил „Тойота“ от 1998 г. Колата обаче не е в движение, има проблем със скоростната кутия и запалването, става ясно от описанието към офертата. 

Предлагат се и автомобили, които макар да са в лошо състояние, са обявени за по няколко хиляди лева начална цена. Например за „Фолксваген Туарег“ от 2004 г. се искат 3750 лева, въпреки че от снимките личи, че липсва почти цялата предница.

Скъпо

За хубавите автомобили пък трябва да се бръкнем доста дълбоко. Така например „Фолксваген Туран“ от 2015 г. се предлага срещу 25 000 лева, като това е само началната цена. За колко ще го придобие новият собственик, ще стане ясно при отваряне на офертите на търга. За сравнение подобен автомобил може да се закупи от автокъщи с 10 000 лева по-евтино, става ясно от предложенията в един от най-популярните сайтове за продажба на коли.