0

П ътят със самолет от София до Варна и Бургас рязко скочи до три часа, или колкото с автомобил по магистрала „Тракия“ със 120 км/ч.

Това следва от съобщение на летище София, с което се препоръчва на пътниците по единствените ни вътрешни дестинации, по които чистото време във въздуха е близо час, да се явяват за полета си много по-рано отпреди.

Аванс

„Ако планирате полет по вътрешните линии от летище София, е препоръчително да бъдете на аерогарата два часа преди отпътуването си“, посъветваха пътниците от летището.

ПРЕДИ ЛЕТНИЯ СЕЗОН: Погнаха къмпингарите по Черноморието

Причината е, че се променят изходите, от които се качваха пасажерите за морето. Досега това се случваше от отделна зона за вътрешни полети, тъй като това бяха единствените дестинации, по които нямаше нужда от гранична проверка.

След приемането на България в шенгенското пространство обаче вече няма пречки полетите за Варна и Бургас да тръгват и пристигат в основната зона заедно с всички останали за и от Шенген.

Резултат

В резултат на промяната пътниците за морето вече ще минават през общата зона за проверки за сигурност, както и ще трябва да чекират багажа си значително по-рано отпреди.

Затова е и препоръката за два часа в аванс – стандартните и при международен полет. Новината бе приета негативно от пътници, които заляха фейсбук сайта на летището с критични коментари.

Позиция

От летището заявиха за „Телеграф“, че промяната е изцяло в полза на пътниците и техния комфорт.

ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА ЛЕТНИЯ СЕЗОН: Спасителите на плажа с ново работно време! (ВИДЕО)

„За разлика от предишния режим, когато пасажерите за морето имаха на разположение една изолирана гола чакалня, сега те ще могат да се възползват от магазините, заведенията за хранене и бизнес салона на Терминал 2. Полетите за Варна и Бургас също така вече ще могат да се обслужат и от ръкав, което бе невъзможно досега“.

От аерогарата акцентираха и че препоръката за пристигане 2 часа в аванс важи само за пътниците с багаж за чекиране. Всички останали могат да дойдат на летището малко по-рано от часа за отвеждане на борда, посочен от авиокомпанията.

Паркинг

Друга причина, поради която от летището държат пътниците да идват по-рано, е проблемът с липсата на места за паркиране на летището, заради което пътниците от около месец губят много време, докато оставят колите си.

ЕКОКАТАСТРОФА: Дунав носи 100 тона пластмаса годишно!

Проблемът вече се решава, като в следващите няколко дни се очаква да започне строителството на нов открит паркинг за 1000 коли. Той трябва да бъде готов до септември, а след откриването му ще се пристъпи към ремонт на закрития паркинг за 800 места, който е в плачевно състояние.