0

Б ум на търсене на коминочистачи има в момента в цялата страна. Специалистите с черна четка взимат по 2 стотака, показа проучване на „Телеграф“. През настоящата седмица дори има дефицит на коминочистачи в Бургаско, Стара Загора и София.

Вървят масови записвания за часове за чистене и отпушване на отдушници, комини, печки, камини и пещи.

Цени

Цените в София варират между 90 и 250 лв. в зависимост от услугата и трудността на работата. Най-евтино е почистването на отдушник, което за София е 60 лв. Търсенето в момента е голямо. „Причината е, че стана студено, хората вече палят печките и запушените комини им създават проблеми. За да нямат премеждия, е хубаво да се сещат по-рано. Повечето клиенти ни викат в последния момент, което прави графика ни натоварен, а и цените малко по-високи в сравнение с началото на октомври“, коментираха коминочистачи от Бургас. В момента оттам имат много запитвания за Созопол и Поморие.

Консултация

Някои коминочистачи предлагат безплатна консултация по телефона във всеки делничен ден след 18 часа. Непочистеният комин води до запушване или запалване на саждите и ако не се обърне внимание на това навреме, може да има сериозни последствия, предупредиха специалистите. 

Звезди

Сред коминочистачите има и популярни експерти, които са станали звезди в азиатското кино. Сред специалистите е единственият коминочистач юрист Делян Ангелов, който е в занаята от 19-годишен и има свидетелство за майстор коминочистач, издадено от занаятчийската камара. Казва, че уменията му са увековечени в японски филм, сниман в България и излъчен по националната телевизия на Япония. Изтъква, че клиенти са му не само популярни личности от България, а и посолства и държавни институции. Освен стандартно почистване предлага и машинно.