0

О коло 150 лева взимат за косене на двор с размери около 600 квадратни метра.

Това показа проучване на „Телеграф“ сред фирми, предлагащи услугата. Цените на различните компании варират от 25 до 70 ст. за тревно пространство в рамките на 1000 квадратни метра. Те зависят от размера на тревата, като най-скъпо е косенето на растителност с височина над 60 см.  Причината е, че тогава рязането й е по-трудоемко и е необходима косачка тример. Общата сметка варира и от състоянието на двора. Ако в него има самоизраснали храсти и дървета, които собственикът иска да изчисти, премахването им се таксува допълнително.

От 80 ст. до 2,50 лв. на квадрат е цената за разчистване на терени от растителност. Например ако живеете в града, но лятото обичате да прекарвате повече време във вилата си или на село, фирми предлагат цялостно почистване на затревени и обрасли терени. При третирането се събират много органични отпадъци, които могат да бъдат извозени към сметище срещу 1 лев на квадратен метър. В случай че искате разчистване само на храсти, цената е 50 ст. на квадрат за площи от 500 кв.м. За по-големи пространства таксата намалява до 35 ст. Рязането на отделни дървета пък струва от 80 до 180 лв. на брой.

От 100 до 300 лева пък е третирането на декар двор срещу кърлежи.

Много фирми предлагат сезонен абонамент, като цените са в зависимост от броя на посещенията. Например за 6 подрязвания на растителността таксата е 800 лв. за двор с размери 1000 кв., а за 4 посещения - 600 лв. 

Поддръжка

Експерти коментираха, че за поддръжката на двор в добро състояние е необходимо веднъж на две седмици, ако е влажно времето, или поне веднъж месечно тревата да се коси, за да не израства висока. Също така при израстването й има сериозни рискове в нея да има вредители и е добре да се поддържа с ниска височина.

Специалисти озеленители обаче са категорични, че за да е добре изглеждащ дворът, с  красива морава, цветарник и други растения, трябва да има добре работеща поливна инсталация, която да овлажнява почвата редовно. Всяко растение има специфични нужди от вода и торове.

Поливане

Денис Алибашев, който има фирма за озеленяване, коментира, че цените на поливните системи зависят от качеството и площта, която трябва да обхванат. Например за един среден двор от 300 квадрата цената е 7-8 хиляди лева с монтажа и материалите, като тя се отнася за поливна инсталация от висок клас от американска компания производител.

Алибашев каза още, че създаването на нова тревна настилка може да стане по два начина - с  тревни смески или директно с готов тревен чим. Тревата е едно от най-капризните растения в двора и тревният чим е доста по-устойчив във времето. Плевелите се настаняват доста по-трудно. Градината с тревни смески изглежда добре, но трябва да се третира много повече с препарати срещу широколистни плевели, които изникват по време на растежа. Освен това е необходимо време да се сгъсти и ако е изцяло нова, поникват и плевели и трябват по-големи усилия за създаването на красива морава, обясни експертът. При тревния чим тези проблеми не съществуват, защото теренът се подготвя, чимът се постила и поляната е готова. Полагането на тревен чим струва 35 лева на квадрат, а за затревяване със смески цената е много по-ниска. Ако поръчката е за заготовки, таксата е 12 лв., а ако е само семе, е 5 лв. на квадратен метър.

Абонаменти

По принцип има месечен абонамент за поддръжка на двора, който включва цялостна грижа за растенията и тревата, например кантиране, подрязване на храсти, торене и други. Всички препарати и торове, които се използват, са включени в абонамента. Идеята е собственикът да не се занимава с никаква градинарска дейност, както и с това да купува препарати за третиране срещу инсекти. Освен това посещенията през месеца са между 4 и 8, като зависят от сезона. Цената е средно от 600 - 900 лв. Тя зависи и от това колко други растения има в градината – цветя, храсти и др.

Българи кичат моравата с палми и маслини

Българите си поръчват екзотични растения за разкрасяване на двора като палми и маслини, които не са типични за нашите ширини. Заради търсенето обаче вече се предлагат и палми, адаптирани към нашия климат, които растат и се развиват добре. Има видове, които са студоустойчиви, като издържат на минус 22 градуса.

Семената и растенията, с които се озеленяват и разкрасяват дворните пространства у нас, е добре да са български, защото много от вносните видове не виреят тук. Експертът коментира, че е опитвал многократно с гръцки и холандски цветя, които изглеждат много красиви, но бързо вехнат. Растенията се шокират от промяната в климата и повечето цветя загиват. При храстите обаче има и такива, които се адаптират по-добре.