0

Т ърговците започнаха да се възползват от възможността да издават електронни касови бележки, показа проверка на „Телеграф“.

Това се случва след промени в Закона за ДДС, влезли в сила от началото на годината, и след последващи изменения в наредбата за касовите апарати.

Една от най-големите компании, която предлага дрехи, обувки и стоки за дома във физически магазини в моловете, вече пита клиентите си дали искат да получат касовия бон в електронен вид.

За да стане това, потребителят трябва да даде на продавача телефонния си номер. Клиентът получава есемес с линк към сайта на търговеца, където трябва да се регистрира. Но и дори да не си направи регистрация, може да си свали касовия бон във формат pdf.

Ако пък се регистрира, клиентът получава QR код, чрез който има достъп до търговско копие на касовата бележка в електронен формат, което няма данъчна стойност. Магазинът издава едновременно с електронната касова бележка и касов бон на хартия, а обяснението на продавача е: „Заради НАП. Можете обаче да я хвърлите“. Връщането на стоката става само като си кажеш отново телефонния номер на касата. Съгласно наредбата електронният бон може да се праща и по мейл.