0

Н овите правила за изчисляване на паричните обезщетения за безработица за работа в ЕС влязоха в сила от вчера. Това става ясно от съобщение на Националния осигурителен институт.

Припомняме, че наскоро депутатите сложиха край на т.нар. схеми „френска безработица“, при които българи работят за кратко в някоя държава от ЕС, понякога и фиктивно, връщат се в България и получават максимално обезщетение за безработица, тъй като при изчисляването му се взема предвид само доходът от последната работа. Това стана с приети от парламента промени в Кодекса за социално осигуряване. 

Промяна

Съгласно тези изменения, считано от 13 август, при изчисляване на паричните обезщетения за безработица за лица, работили в друга държава от ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария, ще се вземат предвид доходите за последните 24 календарни месеца. Така на практика се уеднаквява режимът за хората, работели в Евросъюза и за тези, полагали труд само в България.

С промените в Кодекса за социално осигуряване парламентът внесе справедливост и възможност да бъдат намалени злоупотребите при отпускането на обезщетенията за безработица, както и да бъдат създадени еднакви условия за изчисляване на този вид обезщетения за всички български граждани, отбелязват от НОИ.

Този нов ред за изчисляване се прилага само когато към 13 август 2024 г. обезщетението за безработица не е отпуснато. Отпуснатите обезщетения на лица с осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която се прилагат европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, продължават да се изплащат в определените размери и срок, уточняват от НОИ. 

Пенсии

Оттам съобщиха още, че размерът на средния осигурителен доход за страната за юни тази година е 1639,40 лв., а средномесечният за периода от 1 юли 2023 до 30 юни 2024 г. е 1556,10 лева.

Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през юли 2024 г.