0

20 аптеки в страната са затворили без предупреждение. В резултат на това Изпълнителната агенция по лекарствата им отне разрешението за търговия на дребно и ги заличи от регистъра.

В част от случаите са установени нарушения, докато при други липсва информация за причината на закриването. Четири от обектите се намират на морето, където и без друго достъпът до лекарства е по-ограничен заради липсата на денонощни аптеки. По една е закрита във Варна, Бургас, Слънчев бряг и Св. св. Константин и Елена. По два пък са затворените обекти в Стара Загора, Хасково, София, Сливен и Пазарджик. С една аптека по-малко са също в Благоевград и Търговище. Но докато за градовете това не е толкова фатално, то в селата закриването на аптека може напълно да лиши хората от достъп до медикаменти. Четири такива обекта са заличени от регистъра. Те са в селата Оризово, Слащен, Момчиловци и Първомай.

Закон

Според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина до две седмици след прекратяване на дейността аптеката трябва писмено да уведоми Агенцията по лекарствата. Повече от половината от закритите сега обекти обаче не са изпълнили това задължение и сега ИАЛ им отнема разрешителното. Други пък сами са подали молба за това, а една от тях - тази в Слънчев бряг, е заличена от регистъра поради неспазване на условията, при които е издадено разрешението за търговия на дребно с лекарствени продукти.

Скок

Както „Телеграф“ писа в началото на годината, аптеките са изправени пред криза заради скъпия ток, както и увеличените разходи за доставки. Ръст има и при лекарствата без рецепта. Някои от илачите вече са ударили тавана от 30% скок на цените. Още тогава председателят на Националната аптечна камара маг.-фарм. Антон Вълев предупреди, че е възможно заради всичко това да се стигне до фалити и закриване на обекти. Той посочи, че това няма да се случи веднага, тъй като част от аптеките работят с наличните стокови запаси, но те ще бъдат изчерпани за 3-4 месеца. Тази прогноза съвпада и със срока на закриване на обектите, за които ИАЛ пусна официално обявление на сайта си.